Волинь Новини

«Якщо батьки не бажають, щоб дитина навчалася в режимі офлайн, то можуть обрати сімейну форму навчання», – Ігор Поліщук

Директор департаменту освіти міської ради Віталій Бондар коротко проінформував членів виконавчого комітету про підготовку закладів освіти до нового навчального року, йдеться на сайті Луцької міськради. Зазначив, що із 38 закладів освіти Луцької міської громади до навчального процесу готові 33 приміщення (там є укриття). У цих школах навчання відбуватиметься в офлайн режимі. Для решти шкіл будуть шукати альтернативу (поряд повинні бути укриття), або ж діти навчатимуться дистанційно. Усі заклади освіти забезпечені необхідним інвентарем, здійснювалися ремонтні роботи.

Міський голова Ігор Поліщук наголосив, що підготовку до нового навчального року розпочали ще з липня, щоб ті діти, батьки яких виявлять бажання щодо навчання в режимі офлайн, мали можливість бути в укритті.

«Сьогодні тривають гострі дискусії щодо процесу навчання. Думки розділяються. Звичайно, що режим навчання будуть обирати батьки, а також саме батьки будуть вирішувати, чи відпускати своїх дітей до школи. Якщо батьки не бажають, щоб дитина навчалася в режимі офлайн, то можуть обрати сімейну форму навчання. Якщо, наприклад, дитина перебуває за кордоном, то вони можуть обрати екстернат та інші форми навчання. На жаль, у нас будуть випадки ( в окремих закладах), коли укриття у школах маленькі. Тому у таких навчальних закладах початкова ланка навчатиметься в офлайн режимі, а старші діти будуть вчитися в режимі онлайн. Наголошую, що нашим обов’язком є підготовка укриттів: це санвузли, вода, вентиляція, інтернет, мінімальний косметичний ремонт (якщо його немає), запасні виходи та інше. Відпускати дітей до школи, чи не відпускати — рішення батьків. З перших днів навчання будуть проводитися навчання для вчителів (як діяти під час тривоги), а для дітей будуть організовані відповідні уроки», – зазначив міський голова.

Режим навчання будуть обирати батьки, а також саме батьки будуть вирішувати, чи відпускати своїх дітей до школи. Якщо батьки не бажають, щоб дитина навчалася в режимі офлайн, то можуть обрати сімейну форму навчання.

Крім того, Ігор Поліщук наголосив на тому, що з міського бюджету передбачено майже два мільйони гривень на облаштування укриттів у закладах освіти та шкіл естетичного виховання нашої громади.

«З батьків грошей ніхто не повинен збирати. Кошти передбачені у міському бюджеті, роботи тривають. Казначейство, хоч із перебоями, але оплачує виконані роботи підрядникам. Якщо потрібно будуть ще гроші, то ми їх виділимо з бюджету. Кошти збирати з батьків на облаштування укриттів заборонено», – акцентував міський голова.

Варто зазначити, що два автобуси, які отримала наша громада як благодійну допомогу з Каунаса, будуть передані освітянам. Тому з доїздом дітей до закладів освіти у нашій громаді проблем не буде.

Оскільки кількість вихованців, які відвідували дитячі садочки з 10 тисяч зменшилася до чотирьох (багато дітей виїхали за межі області), то у Луцьку будуть працювати орієнтовно 25 закладів дошкільної освіти.