Волинь Новини

Жодну з котелень Луцька до зими не переведуть на тверде паливо, – мер Поліщук

У разі припинення газопостачання Луцька взимку, єдине, що зможе запропонувати міська влада городянам, – встановлення багатьох вуличних пунктів обігріву.

Про це розповів в інтерв’ю телеканалу «Еспресо» міський голова Ігор Поліщук.

На запитання, чи є у нього “план Б” на випадок, якщо Луцьк бодай частково опиниться без газу, без опалення, Поліщук відповів:

«На жаль, не виключаємо такого розвитку подій і робимо все, що від нас залежить. За бюджетні гроші стараємося замінити максимум аварійних мереж. І працюємо по проєкту з організацією USAID, за яким ми отримаємо чималу кількість приладів для встановлення вуличних пунктів обігріву. На сьогодні це – єдине, що можна зробити. Тому що переведення котелень на електрику є неможливим – як з фінансової точки зору, так і з точки зору потужностей компаній, які постачають електроенергію. Ми досліджували це питання і робили запит у “Волиньобленерго”. У них немає таких потужностей для того, щоб забезпечити електроенергією наші котельні у разі їхнього переходу на електрику».

Перед тим мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про перехід міста на невеликі котельні, деякі з яких працюють на щепі, а мер Ужгорода Богдан Андріїв зазначив, що деякі заклади обласного центру Закарпаття опалюватимуть, використовуючи палети та дрова.

Однак Поліщук відкинув ідею створення в Луцьку маленьких котелень на твердому паливі.

«Досліджували ситуацію з торфом, щоб перевести хоча б частину котелень на торф. Це також потребуватиме значних затрат, довгий час триватимуть проєктні роботи. Тому з економічної і технічної точок зору це наразі фактично неможливо. Відтак ми будемо готові до встановлення багатьох вуличних пунктів обігріву, якщо не дай Боже таке станеться. У нинішніх реаліях це, мабуть, єдиний можливий варіант», – вважає міський голова Луцька.