Середина серпня – час, коли на прилавках місцевих ринків та магазинів починають з’являтися сезонні гриби. Одними з перших можна придбати лисички, які мають унікальний і неповторний смак. Спільно з луцьким фуд-блогером Владиславом Кушнарьовим ми підготували для вас добірку оригінальних рецептів з лисичками, які зможе приготувати навіть кулінар-початківець. До речі, нещодавно ми розповідали про 5 рецептів сніданків вихідного дня.
СНІДАНКОВА БУЛКА З ЛИСИЧКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- булочка на бургер – 1 шт;
- лисички – 200 г;
- сметана – 100 г;
- крем-сир – 30 г;
- яйце – 2 шт;
- часник – 25 г;
- цибуля – 75 г;
- зелена цибуля – пучок;
- листя салату – 3 шт.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Розрізаємо булку. Підсушуємо на сухій гарячій сковорідці її нижню частину.
- Обсмажуємо на олії промиті і висушені лисички. Потрібно, щоб рідина з грибів випарувалась. Опісля, додаємо дрібно нарізану цибулю і часник. Обсмажуємо все разом. Наприкінці зменшуємо вогонь до мінімуму і додаємо сметану. Тушкуємо, солимо, перчимо.
- Збиваємо в окремій посудині яйця. Готуємо скрембл. Яєчну масу виливаємо на нагріту сковорідку з олією і активно перемішуємо.
- Крем-сиром мастимо нижню частину булки.
- Поверх сиру акуратно викладаємо листя салату. Далі скрембл, а на нього – тушковані лисички. Посипаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею.
ГРИБНИЙ РІЄТ (МАЙЖЕ ПАШТЕТ) З ВИШНЕВИМ КОНФІТЮРОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- лисички – 200 г;
- печериці – 75 г;
- цибуля – 50 г;
- часник – 10 г;
- карамелізована цибуля – 40 г;
- вишневий конфітюр – 25 г;
- масло – 25 г;
- арахіс смажений – дрібка;
- хліб – скибка.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Дрібним кубиком нарізаємо мікс грибів, часник, цибулю.
- Обсмажуємо на олії гриби і додаємо цибулю і часник. Тушкуємо все разом до готовності.
- Половину обсмаженої маси перебиваємо блендером.
- В окремій посудині замішуємо половину обсмаженої маси, перебиту масу, м’яке масло і нарізану карамелізовану цибулю. Додаємо сіль.
- Вимішаний рієт ховаємо в холодильник, щоб охолонув.
- Підсушуємо на сковорідці скибку улюбленого хліба. Викладаємо схололий рієт. Поверх – вишневий джем. Посипаємо дрібно нарізаним арахісом.
ОРЗО З КАРАМЕЛІЗОВАНОЮ ЦИБУЛЕЮ І ЛИСИЧКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- орзо (паста рісіні/макарони з твердих сортів пшениці) – 100 г;
- лисички – 100 г;
- карамелізована цибуля – 50 г;
- масло – 30 г;
- пармезан – 25 г;
- бульйон/вода.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Кладемо в сковорідку карамелізовану цибулю, сирі макарони і вливаємо 100 г води чи бульйону. Тушкуємо все разом, поступово додаємо ще рідини. Куштуємо макарони. Якщо готові – випарюємо зайву воду і зменшуємо температуру.
- Додаємо холодний кубик масла і активно вимішуємо його у масі з макаронів і карамелізованої цибулі.
- Окремо обсмажені лисички додаємо у пасту і вимішуємо.
- Викладаємо усе в глибоку тарілку і посипаємо зверху тертим пармезаном.
- Сіль і перець додаємо окремо за смаком, адже пармезан додає солоності, а цибуля гостринку і солодкість.
КРЕМ-СУП З ЛИСИЧОК І ЦВІТНОЇ КАПУСТИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
цвітна капуста – 150 г;
лисички – 220 г;
цибуля – 75 г;
часник – 25 г;
молоко – 200 г;
чорізо/кабан оси (гострі) – 25 г;
паприка копчена – дрібка.
ПРИГОТУВАННЯ:
- У каструлі на олії обсмажуємо цибулю і часник. Додаємо нарізану на суцвіття капусту і гриби. Тушкуємо.
- Зменшуємо температуру і вливаємо молоко. Солимо. Продовжуємо тушкувати до готовності усіх інгредієнтів.
- Збиваємо блендером тушковану масу.
- Окремо обсмажуємо ковбаски і лисички на декор.
- Перебитий і перетертий через сито суп вливаємо в тарілку і додаємо обсмажені ковбаски з лисичками. Посипаємо копченою паприкою.
БОНУС
ЯК ПРИГОТУВАТИ КАРАМЕЛІЗОВАНУ ЦИБУЛЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
цибуля – 250 г;
цукор – 50 г;
чилі пластівці – дрібка;
вино біле/коньяк – 75 г.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Обсмажуємо на гарячій олії цибулю, нарізану тонкими півкільцями, до золотистого кольору.
- Додаємо цукор і вимішуємо з цибулею.
- Посипаємо чилі пластівцями.
- Вливаємо алкоголь і підпалюємо. Даємо алкоголю вигоріти. Тушкуємо цибулю до готовності на дуже низькій температурі.
INSTAGRAM: @more__ish