Волинь Новини

На Волині людей рятують від смертельно небезпечних шершнів

У Луцькому та Ковельському районах рятувальним довелося виїжджати не на гасіння пожеж, а щоб зняти кубла агресивних косах. Шершні облаштували гнізда у приватному будинку та на території одного ТОВ.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Головного управління ДСНС України у Волинській області, – пише ВСН.

Так 10 серпня 2022 року, близько 11-ої ранку, до служби порятунку 101 надійшло повідомлення від мешканців дачного масиву «Діброва», що у селі Струмівка Луцького району. На вулиці Горохівській, під дахом  приватного будинку, виявили гніздо шершнів.

Мешканці не змогли його самостійно зняти, бьо агресивних комах було дуже багато, тому звернулися до рятувальників. На місце події виїхали співробітники аварійно-рятувальної частини загону спецпризначення та знешкодили гніздо.

Того самого дня також гніздо шершнів знешкодили рятувальники 19-ї ДПРЧ Ковеля на території ТОВ «Галичина» поблизу села Бахів Ковельського району.

Рятувальники застерігають: будьте пильними, адже шершні  дуже небезпечні комахи.

Їхні укуси можуть стати смертельними.

До речі, наслідки укусу шершня залежать від реакції організму та можуть бути різними. Після укусу жало не залишається в рані, але шершень може вжалити кілька разів поспіль.

Велика кількість отрути шершня викликає досить серйозне запалення. За високої індивідуальної чутливості (алергії) наслідки можуть бути важчими, а за великої кількості ужалень, можливий летальний кінець.

Якщо біля гнізда вбито шершня, він може вивільняти феромони, які здатні спонукати до агресії інших шершнів. Якщо людина торкалася до вбитої комахи, ці феромони можуть потрапити на одяг та шкіру людини і спровокувати агресію, так само як і певні харчові ароматизатори, такі як бананові та яблучні, й аромати, що містять С5-спирти і складні ефіри С10.

Шершні дуже полюбляють їсти перестиглі фрукти і можуть задля цього повністю в них занурюватися. Якщо випадково зірвати цей фрукт і потурбувати комаху, вона може вкусити.