Важливо Волинь Новини

Хто замінить Христецьку на посаді керівниці нацпарку?

Чутки про ймовірне усунення Марії Христецької з посади керівниці Шацького нацпарку посилюються. Про це точаться розмови у коридорах влади, такі припущення висловлюють і підприємці, й активісти, і політики.

Редакція Район.Шацьк поспілкувалася з представниками влади у громаді, районі й області, аби спробувати краще уявити ймовірність подальшого розвитку подій.

На думку співрозмовників видання на ймовірне усунення Христецької, очевидно, може вплинути передусім три фактори:

1. Серія журналістських розслідувань 12 Каналу, які викрили серйозні зловживання керівниці Нацпарку своїм службовим становищем.

2. Ці розслідування, окрім іншого, пролили світло на ще одну ймовірну причину: активна, підприємницька спільнота Шацької громади часто невдоволена неоднозначними діями та рішеннями Марії Христецької.

3. Нещодавні скандали, пов’язані з незрозумілими будівництвами та зрізанням дерев. Мова – про виявлені роботи на заповідному острові посеред Світязя, а також про будівництво на затоці Бужня.

Окрім того, співрозмовники вказують на кілька фактів, які можуть свідчити уже про початок «імпічменту» одіозної керівниці парку. Зокрема це:

  • оприлюднена місцевим підприємцем Петром Нестеруком інформація про те, що «якщо до 17 серпня 2022 року Марія Христецька не оголосить про своє звільнення – весь процес її зловживань, регулярного перевищення службових повноважень, розкрадання грошей, рейдерства та вимагань хабарів буде доведено згідно чинного законодавства України». («Фактично, це – ультиматум» – пояснив один зі співрозмовників редакції).

  • звернення депутатів Шацької селищної ради до правоохоронних органів з вимогою перевірити оприлюднені у журналістських розслідуваннях ймовірні зловживання Марії Христецької.

  • колективна скарга на протиправні дії Марії Христецької, подана на розгляд Ковельської районної ради, у якій вимагається звернутися до правоохоронних органів і дати оцінку діям Марії Христецької.

Редакція Район.Шацьк не готова стверджувати, що Марію Христецьку чекає швидке усунення, втім ймовірність цього оцінює на рівні вище середнього.

Відтак, постає питання: а кого можуть призначити новим керівником Нацпарку?  В разі, якщо керівництво Держлісагентства не ухвалить ризикованого рішення призначити на цю посаду умовного «варяга» (себто людину, не знайому безпосередньо з життям Шацької громади та роботою Нацпарку) – керівником призначать когось із місцевих.

Тож ми склали список ймовірних кандидатів на посаду керівника Шацького національного парку і пропонуємо нашим читачам оцінити: хто з наведених осіб найбільш достойний бути очільником ШНПП?

Хто з цих людей, на вашу думку, найбільш достойний обіймати посаду директора Шацького національного природного парку?

  • Марія Христецька, діюча очільниця Шацького національного природного парку
  • Володимир Найда, депутат Шацької селищної ради, ексочільник Шацького національного природного парку, ексголова Шацької РДА
  • Володимир Захарко, ексочільник Шацького національного природного парку, до обрання на цю посаду понад 30-ть років працював у лісовій галузі: від лісничого до директора Шацького учбово-досвідного лісового господарства.
  • Андрій Самолюк, екскерівник Шацького учбово-досвідного лісового господарства
  • Василь Голядинець, директор ТОВ «Волинська ягідка»,  тричі переобирався головою Грабівської сільської ради, ексголова Шацької РДА, працював у сфері лісового господарства
  • Анатолій Оксентюк, колишній начальник шацького відділення Нацполіції, активіст
  • Віктор Плейтух, староста сіл Світязь, Підманове, Омельне. У минулому – заступник голови Шацької РДА, сільський голова Світязя
  • Ігор Жмурко, директор Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька, заслужений працівник освіти України, кандидат сільськогосподарських наук
  • Микола Цвид, колишній очільник Світязької сільської ради, обіймав цю посаду майже 20 років.