Новини

Повістки на Рівненщині вручають і в супермаркеті, і біля церкви: подробиці

Як стало відомо, у Дубровиці місцевий 32-річний житель побив працівника військкомату, який прийшов додому до призовника вручити йому повістку. До правоохоронців звернулись медики, які надавали допомогу постраждалому військовому. У 54-річного військовослужбовця діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забійно-рвану рану брови. Слідчі розпочали кримінальне провадження за фактом завдання побоїв службовій особі. Призовнику тепер загрожує обмеження або позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Щоправда, не всі призовники отримують повістки вдома. Їх можуть вручити у супермаркетах, на пляжі, на подвір’ї біля церкви… У військкоматі кажуть, що реагують призовники по-різному, передає Рівне Вечірнє.

Тетяна Камерістова, речниця територіального центру комплектації:

— Закон не регламентує місця, де можна і не можна вручати повістки. Врученням повісток на Рівненщині займаються патрулі, які складаються з правоохоронців та представників ЗСУ. Адже лише працівники поліції мають право перевіряти у людей документи.

Загалом у наших людей неправильне розуміння, що таке повістка. Документ зобов’язує особу протягом трьох днів з’явитися до центру комплектування, проте це не значить, що людина буде обов’язково мобілізована. Скажімо, усі вимушені переселенці зобов’язані стати на облік. Всі чоловіки проходять медичну комісію. Якщо їхня спеціальність є затребуваною, то через певний проміжок часу люди їдуть у навчальні центри, а звідти уже до військових частин. Наприклад, якщо на вулиці повістку вручили ІТ-шнику, то така людина пройде медичну комісію. Але з великою імовірністю вона мобілізована не буде. Хіба у тому разі, якщо такого спеціаліста запросить військова частина, що рідко буває. Мобілізовувати усіх будуть лише після оголошення повної мобілізації. Зараз у нас йде більше акцент на тих людей, які мають бойовий досвід або служили в армії.

У перші дні війни в нас були великі черги до військкоматів. Було, що приходили молоді дівчата віком 14 років. Якось приходили цілі делегації пенсіонерів за 60 років. Всі просилися до війська, проте у військкоматі їм подякували та відмовили. Однак зараз черги зникли, але армія все ж потребує призовників. Хоч здебільшого патрулі на вулицях покликані нагадати людям, що у нас дев’ять років йде війна. Реагують люди по-всякому. Не так давно був великий скандал, коли працівники військкомату навідалися у Рівному до Свято-Георгіївського подвор’я. Там були і крики, і сльози. Хоч нам дивно, що здорові чоловіки у церкву прийти можуть, а захищати свою країну ні.

Щодо того, скільки з Рівненщини було мобілізовано до війська, то під час війни це закрита інформація.

Богдан СЛОНЕЦЬ