Новини

Китай заявив, що не задіє ядерну зброю першим. Росія каже про загрозу прямого конфлікту між ядерними державами

У МЗС Китаю запевнили, що країна дотримується стратегії самооборони в ядерній сфері, тому не застосовуватиме ядерну зброю першою. Водночас у відомстві заявили, що США “мають вивести свою ядерну зброю з Європи і не розміщувати її в інших країнах світу”.

Про це директор департаменту контролю над озброєнням МЗС КНР Фу Цун заявив під час конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, пише ТСН.ua.

“Китай відданий шляху мирного розвитку та ядерної стратегії самооборони і зобов’язується ніколи не застосовувати першим ядерну зброю за жодних обставин”, – сказав китайський чиновник.

Тим часом на конференції учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в ООН 2 серпня представник Росії заявив, що обстановка у сфері стратегічної стабільності у світі стрімко погіршується, тому нібито не виключений конфлікт із застосуванням ядерної зброї. При цьому російський дипломат традиційно звинуватив у цьому країни Заходу.

Представник МЗС РФ заявив, що “проти Росії розв’язана гібридна військова кампанія, яка може вилитися у прямий конфлікт між ядерними державами”. Водночас він наголосив, що у ядерній війні не може бути переможців, і вона ніколи не повинна бути розв’язана.

Зауважимо, раніше видання Global Times писало, що збройні сили Китаю планують запуск бойових ракет під час навчань, які розпочнуться біля Тайваню.

Як відомо, 2 серпня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі прибула на Тайвань, попри погрози Китаю помститися за візит. Це офіційна поїздка до країн Азії: Сінгапуру, Малайзії, Південної Кореї та Японії. Пелосі очолює американську делегацію, метою поїздки якої є проведення переговорів з питань торгівлі, безпеки, кліматичних змін та COVID-19.

Візит американської високопосадовиці на острів, який Китай вважає своєю територією, супроводжується “навчальним” обстрілом Тайванської протоки та звуками повітряної тривоги.

Напруженість навколо візиту Пелосі на Тайвань зросла після того, як минулого тижня голова КНР Сі Цзіньпін у телефонній бесіді з президентом США Джо Байденом заявив, що позиція китайського керівництва та народу країни з тайванського питання тверда, а США, мовляв, мають поважати принцип єдиного Китаю.