Волинь Новини

У Луцьку налагодили виробництво перископів для військових

Виробництво перископів — оптичних приладів, що дозволяють спостерігати за об’єктом з окопу, не визираючи, налагодив у Луцьку підприємець Василь Цапюк.

Суспільному чоловік розповів: до повномасштабної війни його підприємство займалось виготовленням реклами. З березня перекваліфікували і на прохання одного з військових, який надав зразок, взялися виготовляти перископи.

“Зробіть мені, будь ласка, висотою 50 сантиметрів. Дав ті характеристики, згідно з якими, ми зробили перший перископ піксель. Він нам виявився дорогим у виробництві, бо це ручна робота”, – говорить Василь Цапюк.

У Луцьку налагодили виробництво перископів для військових
Василь Цапюк показує, як працює перископ. Суспільне Луцьк

Зараз майже усі процеси роблять на обладнанні. На одному зі станків друкують плівку із піксельним камуфляжним малюнком для обклеювання перископа.

У Луцьку налагодили виробництво перископів для військових
Друк камуфляжної плівки для перископа. Фото: Суспільне Луцьк

Керує виробництво Ольга Коновальчук. Чоловік жінки повернувся з пораненням з Рубіжного, нині лікується у Луцьку.

“Це все трохи по-іншому сприймається, бо знаєш, що там люди потребують нашої допомоги, нашої підтримки”, – каже працівниця.

У Луцьку налагодили виробництво перископів для військових
Керує виробництво перископів Ольга Коновальчук. Фото: Суспільне Луцьк

Перископи виготовляють із пластику. Заготовки вирізають на фрезерному і лазерному верстатах у готовий виріб їх складає працівник Олексій Коновальчук. Каже: робота не важка, але дуже важлива.

У Луцьку налагодили виробництво перископів для військових
Робітник Олексій Коновальчук складає перископ. Фото: Суспільне Луцьк

Нині виробляють кілька моделей перископів. “Є звичайний, є телескопічний, який удвічі довший, є “Титан” – великий, на два ока, але він не мобільний”, – говорить Василь Цапюк.

Зі слів підприємця, на досягнутому не зупиняються. Є звернення від військових, аби робити лінзові перископи, але для цього поки не мають лінз. Василь Цапюк каже: чекають на допомогу благодійників, які можуть їх надати, бо перископ може врятувати чиєсь життя.

Зі слів Василя Цапюка, найбільше перископів на підприємстві виготовили у червні – 400 штук. Майже 70 % виробів віддали безплатно. Решту – продають, аби можна було закупити матеріали і допомагати українському війську далі.