Волинь Новини

Унікальна природа острова посеред Світязю – під загрозою. Там розпочали будівництво

Зрізані дерева, будівельне сміття і будівництво на місці знаменитого «будиночка космонавтів». На острові посеред озера Світязь хтось розгорнув масштабне будівництво. Місцеві обурюються: ще донедавна людям узагалі забороняли ступати на цю землю, аби, боронь Боже, не порушити інфраструктуру.

Про те, що нині відбувається на відомому світязькому острові. дізнавалися журналісти 12 каналу.

«Це історичний острів зі своїм колоритом, зі своєю історією, який відноситься до території національного заповідника», – таким запам’ятала острів посеред Світязю лучанка Оксана.

Нині жінка переконана – острів потрапив у приватні руки. Тротуар із деревини, зірвана історична бруківка і гори сміття: острів посеред озера Світязь, який до недавна вважався безлюдним, але надто цінним флорою та фауною, хочуть забудувати.

«Розпочато будівництво пірсів, при чому це зроблено зі всіх сторін острову. Закладений з лісоматеріалів мінімальний фундамент на тому місці, де був будиночок Гагаріна», – запевняє пані Оксана.

Раніше на острові були таблички про те, що це територія національного заповідника, відтак потребує особливого ставлення. Однак нині жодної із цих табличок немає.

«Структуру острова порушено і я вважаю, що це негативно впливає на сам острів, на національний заповідник. У нас і так була проблема декілька років тому, що озеро всихало», – каже жінка.

Про те, що будівництво негативно вплине на структуру острова кажуть і екологи. Тимпаче, що на острові ростуть рідкісні рослини, а деякі птахи, що оселилися тут занесені до червоної книги. Острів є улюбленим місцем науковців-орнітологів, тому що саме тут мешкають чимало рідкісних видів птахів.

«Це чи не єдине місце у Волинській області, де гніздяться крехи великі. Саме на острові, бо вони гніздяться у приміщеннях: у дуплах дерев, біля повалених дерев і так далі. Цей крех – це така типу качка, але така вона трохи незвичайна качка. Пірнаюча вона. Специфіка, біологія її трохи відрізняється від звичайних качок», – розповів член українського товариства охорони птахів Михайло Химин.

Масштабне будівництво посеред озера Світязь, певнять екологи, може не лише зашкодити, а й знищити унікальну флору та фауну острова.

«Порушити все може. Навіть зайва ходьба людини по острову. А коли там ще щось споруджується, то зрозуміло що… Те, що вплине – це однозначно», – зазначив Михайло Химин.

Хто і що будує на території заповідної зони намагалися дізнатися у директорки Шацього національного парку Марії Христецької. Але жінка відмовилася спілкуватися з журналістами.