Новини

 З Донецької області хочуть обов’язково евакуювати 220 тисяч людей

Як стало відомо, з Донецької області хочуть обов’язково евакуювати від 200 до 220 тис. місцевих жителів.

Про це повідомила віцепрем’єр, голова МінТОТ Ірина Верещук у коментарі ведучому телеканалу ICTV Вадиму Карп’яку у рамках національного телемарафону, передає Молодий Буковинець.

Верещук наголосила, що евакуація мешканців Донецької області є обов’язковою. Серед причин – підготовка до опалювального сезону, оскільки на Донеччині немає газопостачання.

“Усі газогони, які можна було відремонтувати – відремонтовано, але ворог знову і знову знищує все, що допомогло б обігріти людей узимку. Також немає належного електропостачання. Одним словом: тепла на Донеччині в зимовий період не буде. Інша причина – обстріли, які лише посилюються”, – перерахувала вона.

Віцепрем’єр уточнила, що спеціальний штаб евакуює жителів Донецької області до більш безпечних регіонів і назвала виїзд із Донеччини “обов’язком кожного дорослого”.

“На Донеччині 52 000 наших дітей. Їх потрібно евакуювати і не можна наражати на смертельну небезпеку, залишаючи в зимовий період без тепла і світла, без можливості обігріти. Загалом із Донецької області необхідно евакуювати 200-220 тис. наших громадян. Є місця, куди ми їх розмістимо, це певні регіони”, – сказала міністр.

За її словами, всім, хто евакуюється, допоможуть зробити довідки ВПО та видадуть грошові виплати.

“У нас вже є цей план і, головне, розуміння куди будуть розселені люди, до яких регіонів, де навчатимуться їхні діти. Прошу про одне: евакуюйтеся вже зараз. Є коридори, мій особистий контроль, ми розселятимемо людей, вони не будуть без тепла та нашої уваги”, – пообіцяла Верещук.

За словами Ірини Верещук, є певна форма відмови від евакуації, заповнення якої буде обов’язковим.

“Якщо людина відмовляється виїжджати, їй необхідно буде підписати, що вона розуміє та усвідомлює персональну відповідальність за своє життя. Ми є демократичною країною, ми не можемо нікого змушувати евакуюватися”, – сказала віцепрем’єр.

Вона додала, що зараз у штабі думають лише про те, як зробити так, щоб діти не постраждали через безвідповідальність батьків, які, можливо, думають, що краще залишити їх вдома, незважаючи на обстріли і те, що взимку будуть величезні проблеми із теплом.

Раніше Верещук очолила координаційний штаб, який займатиметься організацією евакуації мешканців Донецької області.