Новини

Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених у Оленівці, – омбудсман

Як стало відомо, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених у Оленівці Донецької області.

Про це Суспільному розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі єдиного телемарафону.

“Я вчора, 29 липня, офіційно звернувся до Міжнародного Комітету Червоного хреста, до Моніторингової місії ООН, до їхніх керівників з тим щоб як уповноваженому Верховної ради з прав людини мені надали можливість відвідати це місце воєнного злочину”, — сказав Лубінець.

Він нагадав, що міжнародні інституції, у першу чергу ООН і МКЧХ, були гарантами безпеки, коли бійці виходили з “Азовсталі”.

“Вони гарантували їхню безпеку і повернення додому через процедуру обміну. І ми вимагаємо, щоб вони цього дотримувалися. І так само надали мені особисто можливість, щоб я туди прибув”, — сказав омбудсман.

Омбудсман розповів, що також звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з пропозицією прибути разом із ним до Оленівки.

“Щоб у нашій присутності експерти-міжнародники взяли проби ґрунту, матеріалів, щоб було абсолютно відкрите розслідування”, — сказав Лубінець.

Він також повідомив, що вимагає від РФ відвідати поранених в Оленівці українських військовополонених.

“Я звернувся і з тим, щоб обов’язково мені надали можливість відвідати наших поранених героїв”, — пояснив Лубінець.

Лубінець також повідомив, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих військовослужбовців, які утримувалися в Оленівці.

Посадовець також розповів, що запросив у російської сторони інформацію про загиблих і поранених військовополонених.

“Поки що ми не отримали списки. А я знаю, що у російської сторони вони є, але на даний час ми їх не отримали”, — сказав омбудсман.
Лубінець розповів, що є підстави вважати, що йдеться про військову операцію, яка давно готувалася.

“Цей барак був побудований окремо. Для нас це показник того що це військова операція давно готувалася”, — пояснив омбудсман.

Крім того, за словами Лубінця, про підготовку до спецоперації свідчить і те, що на окремих телеграм-каналах ще в червні обговорювалося, що українські Збройні сили будуть бити по Оленівці.

“Ми припускаємо, що це був вибух зсередини будівлі. Оскільки бараки, розташовані поруч, не постраждали. Навіть скло не постраждало. Думаю, що всі військові експерти в один голос скажуть, що це у принципі неможливо, якщо б у барак влучила будь-яка ракета. Так само не постраждали якимось, напевно, дивом, російські військові, які там знаходилися. Жоден працівник цієї виправної установи теж не постраждав”, — сказав Лубінець.


Нагадаємо, під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.