Волинь Новини

Сезон чорниць закінчується: скільки коштують ягоди на луцьких ринках

Сезон чорниці закінчується, але на одному з луцьких ринків цих поживних ягід ще вистачає. За літр чорниць продавці просять 70-80 гривень.

Чорниці дуже корисні та поживні, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

На одному з місцевих ринків Луцька є чимало господинь із лісовими ягодами. Серед них – пані Оксана з села Дерно.

Жінка розповідає про нелегке ремесло заготівельників і про користь чорниць: «Тут, на базарі, жіночка розповіла рецепт. Вона перемелює два літри чорниці й заливає медом – запас на цілу зиму. Можна сушити ягоди – це добре від розладів шлунку. Також можна запарювати чай».

Чорниці на продаж збирав чоловік пані Оксани в сусідньому селі Мощаниця. Їх збирають у трилітрову банку, прив’язану до талії. Так процес іде швидше, а ягода – ціліша.

«Ягоду збирати дуже важко. До кожного кущика потрібно гнутися… Ми встаємо зранку, дуже далеко йдемо, бо потрібно знайти місце, де ягода ще є… Учора за п’ять годин чоловік назбирав п’ять літрів. Мені сказав, щоб не ходила, бо в мене болить нога», – зауважує пані Оксана.

Неоніла Лебедь із Дерна каже: чорниці збирала її онука.

«Вона збирає швидко: за пів години – літр… Є багато незручностей, навіть дикі кабани трапляються. У четвер прийшла свиня – і відразу до відра з ягодами. Хотіла з’їсти. І вже не в одного з’їла, навіть обіди поїла. То тепер до лісу треба брати хліб або зерно… Четверо поросяток пішло за нею. І таке буває. Ліс – то ліс», – розповідає жінка.

Додає, що торгувати чорницями мусить, адже тривають жнива, а пенсії на поточні витрати ледь-ледь вистачає.