Волинь Новини

На Волині засудили контрабандиста, який літав гелікоптером до Польщі. Фото

Свого «робінзона» вони обладнали металоконструкцією, в яку завантажували коробки з тютюновими виробами

Cуд оштрафував на 3400 гривень уродженця російської федерації, громадянина України Дмитра Цуркана за участь у схемі з контрабанди цигарок гелікоптером до Польщі.

Такий вирок виніс суддя Турійського районного суду Роман Тітівалов 9 червня 2022-го року, інформує Сила правди.

Історія, за яку судили уродженця Хабаровського краю, сталася торік. Упродовж лютого-травня 2021-го року разом з іншими співучасниками, яких досі судять, Дмитро Цуркан вирішив організувати контрабанду цигарок до Республіки Польща повітряним шляхом.

31 березня 2021 року Дмитро Цуркан разом зі спільником придбали гелікоптер «Robinson r-44» і знайшли пілота.

 

До 18-го травня чоловік, який виконував роль техніка по обсуговуванню гелікоптера, спільно зі своїми колегами по оборудці, здійснював пробні польоти в районі Олешок, Чорнобаївки, села Зеленівка на Херсонщині, міста Апостолове Дніпропетровської області, села Токарівка Вінницької області, села Нова Воля колишнього Старовижівського району та села Велицьк Ковельського району Волинської області. Свого «робінзона» вони обладнали металоконструкцією, в яку завантажували коробки з тютюновими виробами.

18-го травня Цуркан разом з пілотом перелетіли з Велицька до села Ружин на Ковельщині звідки планували виліт на Польщу. Але сталося не так як гадалося. Наступного дня їх затримали співробітники Управління Служби безпеки України у Волинській області саме у той момент, коли ті збиралися вантажити товар на борт.

Правоохоронці нарахували 15 тисяч 200 пачок цигарок українського виробництва, які ділки збиралися реалізувати за кордоном. В разі успішного завершення схеми зловмисники могли б заробити до 30 тисяч доларів.

 

Гелікоптер та мікроавтобус ділків арештували, а затриманим інкримінували порушення одразу трьох статей Кримінального кодексу України: вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб, підготовка до злочину та порушення правил міжнародних польотів.

Уже восени підсудний Дмитро Цуркан погодився на узгоджене із прокурором Олегом Костюком покарання. Суддя Турійського райсуду Роман Тітівалов у червні 2022-го його затвердив.

«Визнати винуватим Дмитра Цуркана у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 28, частиною першою статті 14, статтею 334 Кримінального кодексу України, та призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 (три тисячі чотириста) гривень», – йдеться у вироку суду.

Як повідомили у Волинській обласній прокуратурі, це ще не кінець справи.

«Розгляд справи ще триває і на вирок ще очікує головний фігурант, тобто організатор. Гелікоптер вилучений та є речовим доказом у справі. Його подальшу долю теж має вирішити суд», – прокоментував прокурор Олег Костюк.