Новини

Біля польського Консуляту знову шалені черги

Візовий центр VFS Global тимчасово призупинив прийом платежів у Львівському консульському окрузі. Крім того, у львівському Консуляті видають паспорти з візами з усіх консульських округів України.

Останнім часом біля польського консульства знову з’явилися довгі черги. Люди годинами стоять на спекотному сонці… З чим це пов’язано?

Якщо припустити, що це українці, які хочуть отримати робочі візи, то сезонні роботи в Польщі давно розпочалися, відповідно всі, хто хотів мати візи, їх давно оформили. Можливо, це українці, які хочуть отримати Карту поляка? А, можливо, це пов’язано із перебоями у роботі Візового центру у Львові? Ці питання ми виклали в інформаційному запиті до Генерального консульства Республіки Польща у Львові, передає Високий Замок.

«Причиною появи черг перед консульством є закінчення терміну дії договору на прийом заяв у Пунктах прийому візових анкет (т.зв. візових центрів)», – відповіли у Консуляті.

Тобто у Генконсульства РП у Львові закінчився договір із Пунктом прийому візових анкет. На сайті Консуляту ще раніше була інформація про зміну процедури реєстрації на отримання візи у Львівському консульському окрузі, а саме: від 13 січня цього року була призупинена можливість оплачувати за послуги візового центру. Візові анкети тих громадян, які оплатили послуги перед 13 січня, приймалися на умовах, які діяли до цього часу. У Консуляті обіцяють повідомити окремо, коли знову можна буде подавати документи у Візовому центрі. Наразі для подачі документів на візу треба зареєструватися в системі e-konsulat.

На сайті Візового центру VFS Global є повідомлення, що ця установа призупиняє прийом платежів на виготовлення візи у Польщу, призначені для міст: Львів, Івано-Франківськ та Ужгород, з 13 січня 2022 року. Для інших міст оплати відбуватимуться у звичному режимі. Зміни стосуються лише віз до Польщі – платежі на отримання візи до Чеської Республіки працюють без змін. Прийом платежів призупиняється у зв’язку з відповідним рішенням Візового центру VFS Global. Коли відновиться прийом платежів у рішенні VFS Global не зазначено.

Ще однією причиною появи довжелезних черг у Генконсульстві Республіки Польща у Львові називають те, що Генконсульство є єдиною польською консульською установою та однією з небагатьох з-поміж держав Шенгенської зони, яка видає візи на всій території України. На сайті консульської установи ще раніше була інформація, що більшість консульств Республіки Польща в Україні призупинили свою діяльність через агресію рф проти України, натомість Львівський Консулят продовжує свою роботу.

На сайті Візового центру VFS Global йдеться: «У Генеральному консульстві Республіки Польща у Львові можна отримати паспорти з Пунктів прийому візових анкет (паспорти з візами. – Авт.) таких консульських округів: Вінницького, Київського, Луцького, Львівського, Одеського, Харківського».

Візова статистика

У Генконсульстві РП у Львові на наше запитання відповіли, що війна, яку розв’язала росія проти України, порівнюючи з попередніми роками, спричинила значне зниження інтересу українців до отримання візи.

Також у ГК РП у Львові повідомили останню статистику щодо видачі віз за період з 24.02. по 30.06.2002 р.

  • кількість виданих віз з метою здійснення роботи – 5710.
  • кількість виданих шенгенських віз – 151.

Усі заяви були прийняті у консульстві (не у візовому центрі. – Авт.), загалом було прийнято та опрацьовано 8507 візових заяв.

Війна вплинула на оформлення Карти поляка

Крім того, у зв’язку з війною відділ Карти поляка Генерального консульства Республіки Польща у Львові тимчасово призупинив прийом заяв на отримання цього документа. Йдеться про тих заявників, які подають заяву на отримання Карти поляка вперше, а також про продовження терміну дії карт 10-річної давності, видачі дубліката та зміни даних на Карті. Єдиним винятком є процедура продовження дії Карти поляка після досягнення 18 років.

Відділ Карти поляка також надає послугу по видачі (доставці) Карт поляка, незатребуваних заявниками до початку повномасштабної російської агресії. Обидвома послугами щодня користуються до двадцяти осіб. Щоб уникнути стихійних черг, такі особи записуються на прийом у консульство електронною поштою.

Нагадаємо, що від 29 липня почне діяти спрощена процедура для отримання Карти поляка біженцями з України, які отримали притулок в країні. Відповідне рішення ухвалив уряд Польщі. Українці зможуть подати відповідну заяву в будь-якому управлінні воєводства, там же видаватимуть і Картку. Як випливає з тексту заяви на сайті уряду Польщі, таке спрощення запроваджується через те, що більшість консульств Республіки Польща в Україні призупинили свою діяльність через агресію рф проти України.