Важливо Волинь Новини

російська вишивка несе тільки декоративну функцію, без смислового навантаження, – Ірина Констанкевич

Як стало відомо, у Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулась презентація проєкту «Вишивка в одязі відомих українців» (засновниця – Тетяна Зез, науковий куратор – Марина Олійник, музейний координатор – Оксана Константинівська).

Про це йдеться на офіційній сторінці політикині Ірини Констанкевич.

 

“На Волині представили комірці, відтворені з оригіналів, один із яких зберігається в музеї Лесі Українки ВНУ.
Майстрині «ZETA atelier» також відшили та вишили 30 сорочок (Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Старицького, Івана Франка, Дмитра Яворницького, Максима Рильського, Марії Заньковецької, Миколи Садовського, Степана Бандери та ін.) та предмети одягу, оздобленого вишивкою, з родин Косачів, Скоропадських, Рильських та ін.

Олена Пчілка у передмові до альбому «Український народний орнамент: вишивки, тканини, писанки» (1876 р.) чітко розмежовує українську орнаментику від російської, пояснює, що нашій вишивці притаманні геометричні візерунки…

Натомість російська вишивка має східний вплив. Олена Пчілка доводить, що український одяг був захищений оберегами, а російська вишивка несе тільки декоративну функцію, без смислового навантаження.

Олена Пчілка як людина прогресивного та елітарного мислення відіграла важливу роль у формуванні української патріотичної еліти. Тому важливо здійснити повне видання її творів. Без усвідомлення масштабів її доробку ми не збудуємо сучасну Україну з елітами”, – йдеться у дописі.