Волинь Новини

У Луцьку водію, який збив жінку поза «зеброю», дали три роки тюрми

У Луцьку судили водія, який збив жінку, що переходила дорогу поблизу «Променя» за межами пшохідного переходу – вироком стали три роки тюрми та зобов’язання сплатити потерпілій понад 100 тисяч гривень.

Про це пише Інформаційне агентство «Волинські новини».

Чоловік не визнавав свою вину, наголошуючи на тому, що жінка переходила дорогу поза зеброю, а слідчий експеримент провели без його присутності. Однак Луцький міськрайонний суд до його аргументів не прислухався.

ДТП трапилася 18 лютого 2019 року близько 20 години на проспекті Василя Мойсея. Водій Volvo S60 рухався у напрямку вулиці Стрілецької зі швидкістю 50 кілометрів на годину. Маючи об’єктивну можливість виявити пішохода, водій не вжив заходів для зменшення швидкості, внаслідок чого допустив наїзд на жінку, яка здійснювала переходила проїзну частину поза пішохідним переходом.

Внаслідок ДТП жінка отримала численні травми, зокрема важку відкриту черепно-мозкову травму у вигляді перелому основи черепа, забій головного мозку та переломи кісток.

Згідно з висновком інженерно-транспортної експертизи, водій мав технічну можливість уникнути наїзду на пішохода шляхом екстреного гальмування в момент об’єктивного виявлення пішохода на смузі руху автомобіля.

Водій свою вину у вчиненні злочину не визнав. Він розповів, що коли їхав проспектом, по зустрічній смузі руху йшов потік транспортних засобів з увімкненим ближнім світлом фар. Поблизу будинку УСБУ він побачив силует людини в чорному одязі на проїжджій частині дороги, після чого почав різко гальмувати, однак скоїв наїзд на пішохода.

 

 

Водій вийшов з машини та викликав швидку, пішоходом виявилася жінка старшого віку. Після цього він контактував з дочкою потерпілої та частково сплачував кошти на лікування. Орієнтовна сума сплачених коштів на лікування потерпілої становила 7-9 тисяч гривень, однак документально цього підтвердити він не може, оскільки чеки вигоріли і нічого не видно.

 

 

Обвинувачений зазначив, що в ході досудового розслідування його лише один раз викликали на слідчу дію. Окрім того, після проведення слідчого експерименту разом зі своїм захисником клопотали провести ще один слідчий експеримент, проте слідчий відмовив. Опісля його захисник подав до слідчого судді скаргу, але і в задоволенні цієї скарги теж було відмовлено.

 

 

Обвинувачений висловив думку, що під час досудового розслідування було порушено його право на захист, оскільки слідчий експеримент провели без його участі. Водій також звернув увагу суду на те, що потерпіла переходила дорогу поза межами пішохідного переходу. Заявлені цивільні позови про відшкодування завданих збитків не визнав взагалі.

 

 

Натомість потерпіла повідомила суду, що в той вечір вона йшла на нічну зміну на роботу. Коли переходила проїжджу частину дороги неподалік ТРЦ «Промінь», її збила машина. Обставин ДТП жінка не пам’ятає, оскільки після того в неї погіршилася пам’ять, наразі вона проходить реабілітацію, а тому більше пригадати нічого не може.

Попри те, що чоловік не визнавав свою вину, суд вважав, що докази повністю її підтверджують. В підсумку суд призначив водію покарання у виді трьох років позбавлення волі з позбавленням водійського посвідчення на такий же термін. Окрім того, суд стягнув на користь потерпілої 66 тисяч 606 гривень матеріальної шкоди та 50 тисяч гривень моральної шкоди.