Новини

Ключове питання: чи нападе Білорусь упродовж двох тижнів, – генерал Кривонос

Липень, радше за все буде місяцем очікування, а не перелому у війні. Та основним питанням сьогодення є те, чи впродовж наступних двох тижнів нападе Білорусь на Україну.

Значення цього момент пояснив в ефірі “Говорить Великий Львів” начальник штабу, перший заступник командувача ВДВ, генерал Збройних сил України, заступник секретаря РНБО (2019 – 2020) Сергій Кривонос.

За його словами, дуже важливо не втратити Слов’янськ і Бахмут, утім питання ймовірного вторгнення білорусів є ключовим.

“Для мене основним є те, чи нападе Білорусь упродовж двох тижнів. Якщо це трапиться, нам доведеться знімати частину сил і засобів зі сходу України і займати там суто оборонну позицію. Про жоден контрнаступ навіть не йтиметься. Для цього росіяни і затівають цю гру з білорусами. Вздовж білоруського кордону важливо посилювати і створювати інженерно-оборонні позиції. Бо, як показала ця війна, вони дозволяють зберегти життя особовому складі і навіть підштовхують противника до того, щоб відмовитися від своїх намірів”, – пояснив Кривонос.

Звісно, це не стане критичним для України, якщо активно працювати у трьох напрямках: нарощувати власні спроможності в оборонно-промисловому комплексі; нарощувати власні спроможності щодо мобілізаційного резерву; утримання територій.

“І до цього можна ще додати зусилля на військово-дипломатичному фронті. Передусім, посилення санкцій. Адже до тих, що є, Росія вже звикла. Частково вони ігноруються. Щоправда, посилення економічного тиску може таки підштовхнути Путіна до застосування тактичної ядерної зброї”, – додав генерал Кривонос.

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов в ефірі “Говорить Великий Львів” визнав, що лютневий наступ із північного напрямку виявився неочікуваним, але зараз сили оборони ведуть активну підготовку до можливого повторного наступу. Так, на засіданні Ставки Головнокомандувача України піднімали питання щодо захисту Рівненської атомної електростанції, яка розташована за 52 кілометри від кордону з Білоруссю.