Волинь Новини

На Волині – понад 150 територій, де можна інфікуватись кліщовим лаймбореліозом

Цього року на Волині зафіксований значний ріст захворюваності на хворобу Лайма  — 11 випадків проти трьох за аналогічний період 2021 року.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

З настанням спекотного літа та пори відпусток люди більше часу перебувають на дачних, присадибних ділянках, ходять до лісу чи парку, відпочивають біля водойм. Це збільшує ризик укусів кровососних комах, особливо іксодових кліщів.

Лікарі-епідеміологи застерігають: саме кліщі можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб, наприклад кліщового вірусного енцефаліту та хвороби Лайма – лаймбореліозу. Їх постійно реєструють на території Волині.

На сьогодні в області є понад 40 ензоотичних територій, де за останні 5 років зареєстровано 10 випадків кліщового вірусного енцефаліту, понад 66% із них – на території колишнього Ратнівського району. Фіксуються, переважно, поодинокі випадки кліщового енцефаліту. Торік випадків хвороби не було. Протягом останніх років реєструються випадки захворювання на туляремію.

Лаймбореліоз (або хвороба Лайма) реєструється майже на всій території області. 2021-го відбувся ріст захворюваності на 61%. За останні три роки в області виявлено понад 70 випадків лаймбореліозу.

Торік хворобу виявляли у ГорохівськомуЛуцькомуМаневицькому районах та містах Нововолинську і Луцьку. На сьогодні налічується понад 150 ензоотичних територій щодо кліщового лаймбореліозу.

Згідно зі статистичними даними, найбільша активність кліщів спостерігається, переважно,  у весняно-літній період.

Цього року зафіксований значний ріст захворюваності на хворобу Лайма  — 11 випадків проти 3 (за аналогічний період 2021-го).

У всіх випадках був укус кліща (чи комахи) при перебуванні на природі:

5 випадків у Луцьку та Луцькому районі:

  • 2 – поблизу власних прибудинкових територій
  • 2 – на дачних масивах
  • 1 – на відпочинку біля озера (Теремнівські ставки)

2 випадки у Ковельському районі (на дачі та прибудинковій території);

1 випадок у Камінь-Каширському районі (у лісовому масиві);

1 випадок у м. Володимирі (на дачі);

2 випадки «привезеної» хвороби – з Варшави (парк) та Німеччини (ліс).

Із приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних закладів області за медичною допомогою щороку звертається 600-700 людей, третина з них – діти. Цього року звернулося 240 людей, зокрема, 57 дітей.

Фахівці-епідеміологи  щороку досліджують 5-6 тисяч кліщів, із яких до 7% заражені збудниками бореліозів.  Цього року досліджено 1626 кліщів, зібраних у природі. Із них позитивних на лаймбореліоз виявлено 144 (8,8%). Також щорічно досліджують до 300 кліщів, знятих з людей, при цьому, збудник (борелію) виявляють у майже 40% кліщів. Цього року досліджено 39 кліщів, знятих з людей, зокрема, у 15 випадках (або 38,5%) виявлені збудники  лаймбореліозу.

Постійно, двічі на рік проводяться епізоотологічний та епідеміологічний прогнози ситуації щодо чисельності і поширення дрібних ссавців та комах на території області.

Цього тижня біогрупа нашої установи здійснила відбір польового матеріалу (гризунів та кліщів) у населених пунктах Ковельського та Камінь-Каширського районів, де реєструються випадки захворювання серед людей на природно-осередкові інфекції (туляремію, лептоспіроз та хворобу Лайма). Було відловлено майже два десятки гризунів та 23 іксодових кліщі. Відібраний матеріал досліджується.

Лікарі-бактеріологи проводять мікроскопію знятих з людини кліщів. Лабораторному дослідженню підлягають цілі неушкоджені, живі кліщі відразу після їх видалення з тіла людини і доставлені згідно з направленням лікувального закладу.

Прийом кліщів для лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Епідеміологи вкотре нагадують – волиняни перебувають у зоні ризику щодо нападів кліщів, незалежно віку, статі, групи крові тощо.

Тому рекомендуємо при виході у лісопаркову зону, до водойми, чи на дачу:

  • одягатись, максимально закриваючи тіло, та використовувати відлякуючі комах засоби (репеленти);
  • кожні 10 хвилин перевіряти відкриті ділянки тіла та одяг, особливо якщо проходили через чагарники та кущі, сиділи на траві;
  • вдома обов’язково провести само — і взаємоогляд тіла та одягу.

Важливо пам’ятати: плануючи  відпочинок на природі, чи роботу на дачі, слід передбачити небезпеку інфікування згаданими небезпечними хворобами і не забувати про заходи профілактики.