Волинь Новини

“Критична ситуація”, – головна санітарна лікарка Волині про щеплення проти дифтерії та правця

Ситуація з імунізацією дорослого населення у Волинській області від дифтерії та правця станом на червень залишається критичною. Про це під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розповіла головна санітарна лікарка області Наталія Янко.

Якщо у 2020-2021 роках показник профілактичних щеплень в області, зазначила Наталія Янко, не перевищив 40 % при рекомендованих 95 %, то за п’ять місяців 2022 року проти дифтерії та правця вакцинувалися 20 % волинян віком понад 18 років.

Зі слів санлікарки, ризики виникнення та поширення інфекції зберігаються: упродовж останніх двох років на Волині реєстрували поодинокі випадки кашлюка, правця та епідемічного паротиту. Зокрема, в умовах воєнного стану, коли ризик поранень є високим, загроза захворіти на правець, летальність від якого становить 70 %, зростає навіть при незначних травмах.

Також Наталія Янко зазначила на необхідності вакцинувати призовників та під час медоглядів перевіряти наявність профілактичних щеплень.