Новини

Чехія обмежує навчання в університетах росіян і білорусів

Відповідно до рішення міністерства освіти Чехії, кілька сотень російських і білоруських студентів, які вивчають технічні спеціальності в місцевих університетах, повинні змінити предмет або припинити освітню програму.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в матеріалі DW, передає Молодий Буковинець.

Як пояснила заступниця міністра освіти Чехії Радка Вільдова, це рішення ґрунтується на санкціях Європейського Союзу проти Росії та Білорусі, що забороняють “надання технічної допомоги фізичним і юридичним особам із цих країн”.

“Згідно з рішенням комісії, надання вищої освіти й підтримка прикладних досліджень, серед іншого, можуть вважатися технічною допомогою”, – пояснила чиновниця.

Водночас університети у Чехії мають академічну автономію, тому рішення міністерства освіти має лише рекомендаційний характер.

Приміром, Чеський технічний університет запропонував російським студентам написати заяву в ректорат, у якій вони “дистанціюються від війни Росії в Україні”, та звернутися з відповідними листами до міністерства фінансів Чехії з дозволом на продовження навчання.

Частина студентів з Росії обурена рішенням чеської влади, оскільки вважають себе противниками війни. Інші побоюються, що листи із засудженням війни можуть стати публічними й бути використаними російською владою для їхньої дискредитації.