Новини

У РНБО заявили про велику загрозу нападу на Україну з території Білорусі

Є досить велика загроза повторного використання території Білорусі для нападу на Україну. Це може бути як напад російських військ, так і включення в цю агресію Збройних сил Білорусі.

Будьте першим свідком усіх новин, приєднуйся до спільноти у YouTube

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів екс-заступник секретаря РНБО, генерал Сергій Кривонос.

Росіяни зараз посилено «обробляють» політичне керівництво цієї країни. Плюс, вони досить жорстко контролюють настрої в білоруській армії. Вони там зараз мають практично в кожному підрозділі своїх офіцерів-кураторів, які чітко відстежують настрої. Також вони проводять додаткову пропаганду, щоб виправдати свої наміри щодо вторгнення на наші землі”, – заявив він.

Кривонос підкреслив, що на певних напрямках білоруси можуть і самостійно починати наступ.

«Я думаю, що безпосередньо на Волинському та Рівненському напрямку вони це можуть робити самостійно за рахунок тих підрозділів і частин, які у них є. Але питання полягає в тому, що досить велика кількість збройних сил Білорусі не дуже бажають брати участь у цій агресії», – додав генерал.

Кривонос припускає, що якщо буде наказ про вторгнення, багато білоруських військових готові відразу здаватися в полон.

«Будемо сподіватися, що в разі гіршого варіанту серце і розум білорусів візьме верх над бажаннями Путіна і Лукашенка брати участь у цій війні», – заявив він.

З 13-14 червня білоруси почали збори з резервістами. За словами генерала, їх умовно можна назвати прихованою мобілізацією.

«Думаю, що приблизно 26-27 червня вони повинні прийняти якесь рішення – або продовжувати ці навчання і потім, можливо, буде агресія, або вже розпустити людей. Але орієнтовно через дев’ять днів (розмова відбулася 22 червня, – ред.) планується зустріч Путіна з Лукашенком. Думаю, що у нас якраз є ці 8-9 днів, адже Путін намагатиметься дотиснути Лукашенка», – заявив він.