Волинь Новини

Протоієрей Михайло Бучак розповів, чим стала УПЦ МП

Про актуальне в церковному житті розповідав головний військовий капелан єпархії у телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі».

«Сталася ситуація така: вони [УПЦ (МП)] 25 років засуджували Українську церкву, називали “неканонічною і позацерковною структурою”. І прийшли туди, з чого починали ми. Але ми рухалися в напрямку віри, в напрямку віри на своїй землі, а до чого рухається на сьогоднішній день МП, важко сказати», – зазначив панотець.

Прихильники МП досі вважають свою церкву «благодатною», «канонічною», що дотримується давніх традицій. Канонів, пояснює капелан, у повному обсязі не дотримується жодна церква. Але відділившись від РПЦ і не доєднавшись до жодної визнаної канонічної церкви, УПЦ (МП) стала неканонічною.

Нині трапляються випадки, коли оформивши відповідні документи з переходом до ПЦУ, деякі представники УПЦ (МП) повертаються назад. Отець Михайло пояснив: ті «священники не переходять в ПЦУ, вони втікають від деспотизму РПЦ. В них складаються некомфортні умови і вони шукають виходу. Переходять в ПЦУ, а потім їм кажуть: “Ну, добре, добре. Ми з вами будемо не так. Що ти хочеш, щоб назад вернутися?” І починається торг. Немає в таких людей духовного підґрунтя переходу. Якщо є, то людина вже ніколи не змінить своєї думки. Якщо вона переконана в помилковості РПЦ і йде шляхом до соборної церкви – вона ніколи не вернеться назад».