Новини

Білорусь навряд нападе на Україну – Інститут вивчення війни

Білорусь навряд чи нападе на Україну від імені країни-агресорки Росії, адже у неї для цього недостатньо сил.

Білорусь і Російська Федерація зберігають тісне військове співробітництво, але навчання білоруських військових, ймовірно, частково спрямовані на те, щоб загрожувати Україні. Втім, малоймовірно, що диктатор Олександр Лукашенко вступить у війну в Україні від імені РФ.

Про це йдеться у зведенні Інституту ведення війни (ISW).

Фото: Associated Press

Аналітики наголошують, що самопроголошений президент Білорусі Лукашенко не спроможний дозволити собі залучити і до того обмежені військові ресурси у війну через “внутрішні наслідки”. Зазначається, що білоруські сили без підтримки навряд чи будуть ефективними. Своєю чергою, держава-терористка Росія не має резервів, необхідних для нового наступу на Київ.

“Ці навчання, безсумнівно, мають на меті створювати і загрожувати українським прикордонним районам, але навряд чи попереджають про реальну участь у бойових діях”, – йдеться у висновках ISW.

До слова, ДПСУ попередила 23 червня, що Білорусь може здійснювати провокації вздовж кордону з Україною на тлі навчань. Крім цього, білоруський міністр оборони Віктор Хренін зустрівся Москві з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, щоб обговорити поточні двосторонні військові угоди.