Волинь Новини

Синдром «ковзаючого» ребра: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, неврологиня Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, розповіла про актуальні питання діагностики і лікування “ковзаючого” ребра.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Неврологиня розповіла про синдром «ковзаючого» ребра (СКР) як рідкісну причину болю у нижній частині грудної клітки або у верхній частині живота.

СКР становить приблизно 5% усіх м’язово-скелетних болей цієї локалізації. Частіше спостерігається у пацієнтів середнього віку.

Виникає внаслідок гіпермобільності (підвищеної рухливості) «несправжніх ребер» (8-10), оскільки вони не з’єднані з грудиною, а з’єднані між собою хрящовою тканиною.

Відбувається зсув ребра вверх-вниз під сусіднє ребро, це призводить до подразнення міжреберного нерва, розтягнення міжреберних м’язів та/або нижнього реберного хряща, загального запалення в ураженій ділянці, що і викликає біль.

Причини різні – падіння або пряма травма грудної клітки, швидкі рухи, скручування, штовхання або підйом важкого, вроджена аномалія грудної стінки, гіпермобільність сполучної тканини тощо.

Біль при СКР може бути:

  • різкий, колючий, монотонний, ниючий;
  • тривати від кількох годин до багатьох тижнів;
  • локалізований у нижній частині грудної клітки або у верхній частині живота;
  • супроводжується відчуттям клацання або ковзання;
  • посилюється в певних позах і рухах: скручування, згинання, глибоке дихання, сидіння, чхання або кашель.

 

Ключ до діагностики − це ретельний огляд пацієнта та знання про існування цього синдрому.

Корисним є «маневр підключення». Це простий тест, коли лікар поміщає пальці під нижній край реберної дуги і тягне руку в передньому напрямку. Біль або клацання вказують на позитивний результат.

Блокада міжреберних нервів може бути виконана після позитивного маневру для підтвердження діагнозу.

Динамічне УЗД також може бути корисним для діагностики (демонстрація ковзання ребра)