Волинь Новини

«Університети мають максимально сприймати та допомагати Збройним Силам України», – Анатолій Цьось

Лесині люди активно підтримують ЗСУ під час російсько-української війни. Нещодавно працівники та студенти Університету сформували допомогу для українських захисників, а ректор Анатолій Цьось особисто відвіз її на передову. Це бліц-інтерв’ю з очільником ВНУ імені Лесі Українки – про результати поїздки.

– Анатолію Васильовичу, нещодавно Ви повернулися з передової. Поїздка вийшла напрочуд продуктивною. Вам вдалося передати допомогу нашим воїнам, підписати договір про співпрацю, поспілкуватися з Героями. Коротко підсумуйте, будь ласка, результати цієї поїздки.

– Головне, що ми завезли воїнам гуманітарну допомогу. Зокрема, передали предмети першої потреби та прилади для військової справи. Надіюсь, нам вдається робити невеличкий внесок у наближення Великої Перемоги. І це найважливіше.

Зазначу, що налагоджується ефективна співпраця між Університетом і 14 окремою механізованою бригадою імені князя Романа Великого. Під час поїздки підписано меморандум про співпрацю, де окреслено основні напрями спільної діяльності у галузі освіти, виховання, навчання, науки, соціальної діяльності. Ми готові до подальшого співробітництва, використовуючи потужний науково-педагогічний потенціал Університету.

інтервю

– Окрім військової та невійськової допомоги, нашим Героям, без сумніву, важлива і моральна підтримка. Чи відчули Ви це під час поїздки?

 Ви маєте рацію. Увага взагалі дуже важлива для кожної людини. А військовослужбовцям в умовах бойових дій вона просто необхідна. Наші Герої мають відчувати, що вони не сам на сам із ворогом, що ми ними пишаємося і чекаємо.

ЦьосьЦьось

– Ви часто наголошували на тому, що головне завдання Університету – давати якісну освіту, навчати студентів. Можна стверджувати, що в умовах війни до цього завдання ми додаємо ще одне: заклади вищої освіти повинні максимально підтримувати наших воїнів.

 В умовах війни головне завдання всіх українців, організацій, установ – допомога Збройним силам України, адже від цього залежить саме існування України та її державності. Тому університети мають максимально сприяти та допомагати армії у різних напрямах. Звісно, навчальний процес обов’язковий. Він показує, що країна живе, має майбутнє і, незважаючи на війну та загрози, ми віримо в нашу перемогу.

ЦьосьЦьосьЦьосьЦьось

– Згадую, коли ми вантажили допомогу в автомобіль, на коробках, окрім логотипу Університету, були вказані й інші організації. Кому б Ви хотіли подякувати за допомогу у формуванні вантажу?

 Насамперед хочу подякувати студентам, викладачам і працівникам, які дуже добре попрацювали у формуванні сухих пайків й іншої допомоги. Також хочу подякувати їм за зібрані кошти, за які ми придбали хорошу метеостанцію. Вона теж передана ЗСУ. Вручення відзнаки командира бригади – це велика честь і визнання результативної роботи колективу нашого славетного Університету. Окрім цього, ми вдячні Інституту літературознавства Академії наук Польщі. Ці партнери передали нам метеостанцію та два планшети. Долучилися до допомоги і французькі партнери – гуманітарна асоціація AESAlsace. Частина допомоги була передана на передову, а ще частина – переселенцям. Тільки спільними зусиллям Україна переможе!

 

Розмовляв Андрій МОШКУН