Волинь Новини

«Переселений» бізнес: як на Волині працюють підприємства із зони бойових дій

За кілька місяців війни на Волинь перебралося 20 компаній із зони бойових дій. Деякі із них вже офіційно розпочали роботу, інші ще на стадії переселення. 

Допомогу постраждалому бізнесу надають за державною програмою релокації. Дехто з «переселенців» скористався нею, а хтось переїжджав самотужки, рятуючи обладнання. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» поспілкувався з підприємствами, які приїхали на Волинь з Харкова та Краматорська.

У Луцьк переїхала ортодонтична лабораторія з Харкова

Віднедавна в ортодонтичній майстерні з Харкова знову запрацювали станки, а до роботи повернулися колишні працівники. Тікаючи від війни, вони всі випадково опинилися в Луцьку і дізналися про це лише через кілька місяців. Сьогодні підприємство відновило свою роботу хоча і не на повну потужність.

Так на Волині запрацювала ортодонтична лабораторія «Маяк» із Харкова. Вона виробляє форми для лікування патологій зубів у дітей та дорослих.

Так виглядають ортодонтичні форми, які виготовляє підприємство.

Останні тижні підприємство перебувало «на чемоданах» – переїзди, запаковування, розпаковування і, врешті, оселились у приміщенні колишнього пластмасового заводу у Луцьку. Перебравшись у новий офіс, відразу почали облаштовувати виробництво.

– У нас ще не все розібрано, ми недавно переїхали, тому вибачайте, – показує новий офіс власник підприємства Олександр Мосійчук. – Переїхав із Харкова, там залишилося багато чого, але вивезти його вже неможливо. Це район Салтівка, який дуже обстрілювали. Там немає світла, води, дуже багато було випадків «прильотів», тому там працювати неможливо. Я залишався до останнього, а потім зрозумів, що треба вивозити обладнання, зберегти його. Сам вивозив, два місяці власною машиною. Спочатку у Кременчук, а потім –  у Луцьк. Тоді я не знав про програму релокації для бізнесу, все робив сам. 

Згодом виявилось, що в Луцьку опинились і кілька працівників підприємства. Тож Олександр разом з колегами почали налагоджувати роботу. У новому офісному приміщенні вже працюють станки, майстер виточує деталі нової ортодонтичної форми, інші працівники носять коробки.

В сусідній кімнаті саме налаштовують для роботи обладнання. Зараз на підприємстві працює троє колишніх працівників і вже є нові, з місцевих, які хочуть навчатися. Однак часу на це поки немає.

– Раніше у мене працювало 20 людей, сьогодні ж залишилося троє колишніх, з якими ми випадково зустрілися в Луцьку – провадить Олександр. – Є вже і місцеві працівники, але їх треба навчати, а зараз я не маю часу, тому що треба запустити підприємство. Я власник цієї лабораторії, заснував її понад 20 років тому і ми вже маємо ім’я. Ми виробляємо різноманітні апарати знімні і незнімні для лікування патологій зубів, аномалій у дітей та дорослих. Бізнесу потрібні спокій і тиша. В даний час головне – не піти на дно. Тому потрібно запустити лабораторію, щоб вона працювала. Ми працювали зі всією Україною. І в цьому великий плюс, тому що є такі міста, які досі працюють і в них є потреба у виготовленні наших апаратів. У нас є договори з лікарнями, з клініками і ми продовжуємо співпрацю. 

За допомогою такого обладнання виготовляють ортодонтичні форми.

Олександр каже, що вражений волинською гостинністю – і державні службовці, і прості люди радо допомагають і порадами, і справами. Тож в таких умовах розвивати бізнес легше.

– Я планував до початку війни відкрити тут філію. І не для того, щоб заробляти більше грошей, а тому що тут багато цікавих випадків. У мене є лікарі з Волині, які дають мені замовлення і я помітив одну тенденцію – тут особливі патології. Мені це дуже цікаво. Тому я раніше хотів відкрити тут філію, але бачте як сталося. Мене запрошували в інші міста і навіть за кордон, але я вибрав Луцьк. 

У нових планах компанії чимало цікавого і для стоматологів, і для ортодонтів – каже Олександр. Адже раніше часто організовував курси та різноманітні з’їзди. Єдина проблема зараз – війна.

У Турійську запрацювало швейне виробництво з Краматорська 

Через воєнні загрози і руйнування на Волині опинилося і чимало інших бізнесів, які постраждали від війни. Наприклад, швейний бізнес з Краматорська, який переїхав до Турійська.

Підприємство «Варно» розмістилось у Турійський громаді у колишньому Будинку школяра. Фірма займається пошиттям чоловічих сорочок і співпрацює з відомим брендом «Воронін».

На Волинь їм вдалося привезти лише частину потужностей, тож з колишніх 150 людей сьогодні у Турійську працює лише 26.

Власник підприємства «Варно» Євгеній Кушнір.

– Наші обсяги дуже зменшились. Але дякуючи нашим замовникам, що підтримують нас в такий важкий час, працюємо, – розповідає керівник підприємства Євгеній Кушнір.– Зі мною переїхало сім сімей, хоча ми всіх запрошували. Ми розмістились у Турійській громаді. Хтось живе у Турійську, хтось у Соловичах, хтось ще в інших селах. Нас дуже добре прийняли. Для роботи ми залучаємо і місцевих працівників. На сьогодні ми маємо облаштованих 32 робочих місця, але далі робимо ремонти. Ще не всі відділи запустили: ще не маємо розкрійного відділу, пресу. Ми запустили тільки швейний цех і відділ пакування. Тож працюємо далі. 

Наразі на підприємстві відкрили 32 робочих місця, згодом планують відкривати інші відділи

Підприємство скористалося програмою релокації і завдяки цьому вдалося покрити витрати на перевезення обладнання.

Загалом, згідно з даними Волинської обласної військової адміністрації, у нашій області офіційно розпочали роботу і перевезли обладнання чотири компанії. Ще 16 перебувають в процесі релокації, тобто вивчають умови, перевозять обладнання, підбирають приміщення. Переїжджають на Волинь з різних регіонів – Луганської, Дніпровської, Запорізької, Київської, Вінницької областей.

– Більшість підприємств планує залишитись тут, але відновивши роботу на деокупованих територіях. Тобто, робити якісь філії, дочірні підприємства. – розповідає керівник управління економічного розвитку та торгівлі Волинської ОВА Анатолій Банера. – Вся система релокації йде через Міністерство економіки, вона закрита. Підприємець вказує свої критерії, бажаний регіон, і має можливість вибирати. Ми теж подаємо інформацію від себе – що можемо запропонувати, які площі маємо. І таким чином підприємці вже вибирають місця для розташування свого бізнесу. У рамках цієї програми підприємцям держава допомагає з перевезенням бізнесу на нову локацію, розселенням працівників та підбором нового персоналу, відновленням логістики, пошуку ринків збуту та закупівлі сировини. 

За словами посадовця, у рамках програми релокації на Волині підготували 88 приміщень, третину з яких пропонує саме волинський бізнес. Також значною перевагою Волині є і сусідство з Євросоюзом, тож бізнесмени враховують цей фактор.