Волинь Новини

У місті на Волині знайшли вхід до трьох підземних кімнат монастиря шариток

Археологи продовжили розкопки комплексу монастиря.

Розчистили вхід до трьох підземних кімнат та старовинний фундамент.

Про це Суспільному розповів науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

За його словами, розкопки на вулиці Кафедральній відновили понад два тижні тому. До роботи долучилися працівники Волинської археологічної експедиції та студенти-практиканти Волинського Національного університету імені Лесі Українки.

Наразі відкопали та науково опрацювали відрізок фундаменту північно-західної частини споруди монастиря шариток.

Наявність готичних стрімких арок та спосіб мурування дозволяє виокремити цю частину будівлі як найдавнішу та попередньо продатувати її ХV століттям

«Наявність готичних стрімких арок та спосіб мурування дозволяє виокремити цю частину будівлі як найдавнішу та попередньо продатувати її ХV століттям», – говорить Віктор Баюк.

Також під час розкопок розчистили вхідну групу до комплексу трьох підземних кімнат з арковими циліндричними склепіннями, які попередньо археологи датують періодом ХVІІ століття.

Після завершення досліджень відрізок фундаменту заізолювали та засипали. Роботу нині зосередили на опрацюванні нововідкритих пізньосередньовічних підземель.

Довідково: Монастир шариток — пам’ятка архітектури національного значення, розташована на вулиці Кафедральній, 17-19, в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». Будівлі, де розміщувався монастир, належали кафедральному костелу Святої Nрійці і були споруджені у XVI ст. та перебудовані у XVIII cт. Монастир шариток був частково розміщений у колишніх кафедральних спорудах костелу.