95 гривень нині треба, аби нагодувати чотирьох людей червоним борщем. А ще до 24 лютого – дня повномасштабного вторгнення – можна було вкластися у 81 гривню 84 копійки. Експерти підрахували: за 100 днів війни вартість борщового набору в Україні зросла на 16,09%.
Які продукти здорожчали йдеться у сюжеті 12 каналу.
Ми, як годиться, написали перелік продуктів – і гайда блукати рядами ринку. Завдання – дізнатися, скільки коштує приготувати червоний борщ. Та не з торішніх овочів, а вже з цьогорічного врожаю.
На прилавку пані Наталії із Рованців файно викладені зелень, морква та буряк. Якраз те, що нам треба. Пучок молодої моркви панянка віддає за 25 гривень. Минулоріч, певнить, було дешевше. Молоденький буряк коштує 35 гривень. Минулоріч, розказує, можна було заплатити наполовину менше.
Трохи далі торгує пан Любомир із села Несвіч. Пучок молодого буряка пропонує за 25. Молода картопля, розказує, цьогоріч виросла в ціні. За кілограм доведеться віддати щонайменше 40 гривень. І це за маленьку. За більшу просить 60.
Продавець погоджується: виростити ту картоплю дійсно складно. Але як хто бідкається, що дорого, то не перечить. Ціна і дійсно кусається. Минулоріч, згадує, дешевше продавав.
«Починали 25. Перша була, потім 20, 15. Ну, в два рази», – пригадує продавець Любомир.
Капуста із Закарпаття нині на ринку коштує 35-40 гривень. А ось за підрахунками експертів, до 24 лютого – дня повномасштабного вторгнення росії – цей овоч можна було придбати не більш ніж за 25 гривень. Цибулю нині на ринку продають по 25.
Здорожчала й олія. Продавець і сам обурюється цінами, які довелось малювати на пляшках. Певнить, соняшникова здорожчала вже після 24 лютого. І на цьому ріст цін на олію не спиниться. При цьому, стверджує, на пляшці заробляє не більш ніж дві гривні.
Здорожчало і м’ясо.
«Свинина здорожчала. Дуже здорожчала. В закупі. В нас ще на цьому тижні м’ясо піднялося. Шинку ми продавали по 120, зараз вже 130. Ну шия так і є – 140-150», – розказує продавчиня Валентина.
На борщ, як правило, купують ребра. Ті, на яких більше м’яса, коштують 90 гривень.
Так, якщо 24 лютого на невеличку каструлю червоного борщу потрібно було викласти 82 гривні, то на початку червня вже 95. І це якщо готувати з торішніх овочів. Якщо із молодих – у сотню точно не вкладетесь.