Новини

Російська церква відреагувала на собор УПЦ МП: як Кирило помстився Онуфрію

Як стало стало відомо, синод Російської православної церкви у Москві 7 червня засудив собор УПЦ в Києві та забрав в української церкви кримські єпархії.

Про це йдеться у публікації BBC News Україна

Згідно з журналом зібрання, синод РПЦ прийняв кримські єпархії УПЦ у пряме підпорядкування патріарха Московського, а також оголосив самочинні дії зі зміни статуту УПЦ такими, що ведуть до нового розколу.

“Тепер в УПЦ кожен має чітко визначитись – він з красивими, чи розумними, він з Москвою чи з Києвом”, – оцінив рішення синоду один з митрополитів УПЦ.

Співрозмовники ВВС в керівництві УПЦ вже кажуть, що рішення синоду РПЦ вони не визнають, адже той не має повноважень ухвалювати таких рішень. В УПЦ і далі вважють кримські єпархії підпорядкованими Києву, а не Москві.

Головним питанням порядку денного синоду був аналіз ситуації в Україні після рішень собору Української православної церкви в Києві 27 травня та зміна статусу єпархій УПЦ в Криму.

Окрім того, патріарх доповів про результати візиту керівника відділу зовнішніх церковних справ до Угорщини. Напередодні Угорщина досягла того, щоби Кирила виключили із санкційного списку ЄС 6 пакету.

Зрештою митрополит Іларіон, який був фактичним міністром закордонних справ РПЦ, очолив Угорську єпархію РПЦ. На фоні все кривавіших боїв на фронті протистояння між РПЦ та УПЦ, яка їй донедавна підпорядковувалась, загострюється.

Собор незалежності

Це перше зібрання виконавчого органу російської церкви після того, як раніше підконтрольна їй УПЦ на своєму соборі ухвалила низку рішень, які свідчили про початок руху до незалежності від Москви.

Зокрема, зі статуту УПЦ прибрали всі згадки, які прив’язували УПЦ до РПЦ. Забрали необхідність благословення Москвою обраного митрополита Київського, членство єпископів УПЦ в синоді РПЦ та низку інших положень.

У сьогоднішньому синоді представники УПЦ не брали участі.