Волинь Новини

У Луцьку зросла кількість інсультів. Відео

У пацієнтів, які нині звертаються по допомогу у Волинський обласний центр кардіоваскулярної патології, лікарі відзначають загострення хронічних станів, зокрема серцеву недостатність, серцеву астму, набряк легень, порушення ритму серця, перебої та аритмії.

Про це розповіла завідувачка кардіологічного відділення Марія Романів, пише Суспільне.

Зі слів медички, в порівнянні з попередніми роками почастішали гострі ургентні стани.

«Хворі доставляються швидкою допомогою чи через сімейного лікаря не для планового лікування, а для ургентного, чого не було в попередні роки. Минулі роки був коронавірус, були ургентні стани, але такого як зараз не було», – каже лікарка.

Як розповів доктор медичних наук та керівник обласного центру Андрій Ягенський, збільшилась кількість інсультів і трохи збільшилась кількість інфарктів, однак явного росту цих станів у луцькій лікарні не відзначають.

У багатьох випадках, каже медик, пацієнти потрапляють у стаціонар, припинивши прийом ліків.

«Принципово важливо перше: дотримуватись всіх рекомендацій лікаря, це важливо. Запитуємо: яка основна причина? Кажуть: «Ні, просто війна і мені емоційно було складно приймати ліки». І це непоодинокі випадки. Тиск має бути менш як 140/90. Зверніться до свого сімейного лікаря, він відрегулює лікування», – говорить Андрій Ягенський.

Найбільше скарг у пацієнтів на біль у серці було на початку повномасштабної війни, – розповіла сімейна лікарка Наталія Крищук. Каже: приймає щодня до 25 пацієнтів, а ті, кому понад 50 років, мають патологію серцево-судинних захворювань.

«Ми вчимо, що вони (пацієнти – ред.) мають самі впоратися зі своїми емоціями, виважено стресувати, мати заспокійливі рослинного характеру, проводити розмови з родичами, які вміють заспокоїти, і приходити до нас на первинну медичну допомогу», – зазначила лікарка.