Волинь Новини

За три місяці війни волиняни мали 176 разів спускатися в укриття. Які дні і години найтривожніші?

Повітряна тривога у Волинській області в перші три місяці повномасштабного вторгнення Росії лунала вже 176 разів і сумарно тривала більше шести діб.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» підрахував частоту і тривалість повітряних тривог, які пролунали в області впродовж трьох місяців із початку повномасштабного вторгнення Росії.

За даними Telegram-каналу «Оповіщення Волинь», в якому оперативно інформують про повітряну тривогу в регіоні з 25 лютого, за три місяці війни волиняни змушені були спускатися в укриття 176 разів. В середньому – майже двічі на добу. Однак, інтенсивність атак ворога ракетами, а відповідно і повітряних тривог, поволі зменшується з першого місяця вторгнення. Тоді в укриття необхідно було спускатися по 3 рази щодоби, у другий місяць в середньому це потрібно було робити уже до 2 разів на добу, а впродовж третього місяця інтенсивність ще зменшилась.

Сумарно в бомбосховищах люди мали провести 149 годин та 20 хвилин, що загалом становить 6,2 доби.

Найтриваліший період повітряної небезпеки припав на 14 березня – 5 годин та 9 хвилин. Тоді волинянам треба було провести в укритті ледь не усю ніч – із 02.30 до 07.40 ранку. Найкоротшою була тривога увечері 31-го березня – 3,5 хвилини. В середньому ж тривалість повідомлень про небезпеку становить 50 хвилин.

Третина тривожних повідомлень (56 із 176) пролунали в нічний час – між 22-ю годиною вечора та 7-ю ранку. З них 17 – до півночі, а 39 – після півночі.

Найдовша перерва між тривогами, що дивно, відбулася між 8-м та 15-м травня. Тоді сирену не вмикали впродовж майже тижня. Найкоротший період між тривогами становив 2 хвилини та 15 секунд, а в середньому період між тривогами після трьох місяців війни зріс до 11 годин, тоді як у перший місяць становив 7 годин.

Якщо порівнювати перший місяць повномасштабного вторгнення із третім, то кількість повітряних тривог на Волині зменшилась майже втричі. Однак, зросла їхня тривалість: із 43 хвилин до 58. Впродовж третього місяця війни сумарна тривалість тривоги на Волині становила 31,5 годин, або ж 1,3 доби.

Якщо подивитися на частоту тривог впродовж доби, то найчастіше агресор запускає ракети в сторону західної України увечері: між 17 і 18 годинами та після 20-ї. найрідше – між 24-ю та 01-ю годиною ночі та в обідню пору після 14-ї години.

Також статистика показує, що найчастіше росіяни запускають ракети в сторону Волині по понеділках та вівторках. Тоді як по середах кількість таких випадків найнижча, але впродовж четверга-неділі поступово наростає.

Що корисного можна було б зробити за ці майже 149 годин, замість того, щоб просиджувати їх в укритті через війну? Наприклад, приготувати 75 каструль борщу, подивитися 100 повнометражних фільмів, відвідати 75 вечірніх театралізованих екскурсій в Луцькому замку, провести за працею майже 19 повних 8-годинних робочих днів, 54 рази прокататися на велосипеді навкруги Луцька.

Нагадаємо, Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну вранці 24 лютого. З того часу, за даними Організації Об’єднаних Націй, з України виїхало понад 5 мільйонів осіб. Найбільше знайшли прихисток у Польщі, влада якої також забезпечує соціальні гарантії для українців, які постраждали від війни. Ще близько 8 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями