Новини

Польща серйозно готується до нападу росії

Польща готується до можливого нападу з боку російської федерації

Відносини між Польщею та рф ніколи не були добрими і несли на собі відбиток історії, особливо після Смоленської катастрофи, заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця в інтерв’ю ВВС.

«У різний час Росія намагалася тримати Польщу під своїм контролем різним способом: розділяючи країну між різними державами, вводячи війська, вивозячи польських офіцерів і активних громадян у Сибір, багатьох розстрілюючи. Дивлячись, як жителі Варшави борються за свою столицю у серпні 1944 року під час Варшавського повстання, і не надаючи їм жодної допомоги, попри те, що тоді вже було зрозуміло, що РФ бореться з нацистською Німеччиною. Вони не захотіли тоді боротися і допомогти полякам», – сказав український посол.

Поляки оновили закон про оборону, збільшили бюджет на оборону, збільшили кількість територіальної оборони, проводять закупівлю сучасних видів озброєння для армії.

Історична пам’ять у поляків щодо Росії залишається дуже негативною. В залежності від того, наскільки РФ буде агресивною, будуть і зворотні дії Варшави.

«Тому відносини Росії і Польщі ніколи не будуть такими дружніми, навіть такими, якими вони були до війни. Тому що Польща чітко стала на сторону України і чітко розуміє, хто є ворог і хто є жертвою цієї військової агресії», – додав Дещиця.

Польща серйозно готується до можливого нападу з боку Росії.

«Польща бачить, до чого може довести ця агресивна політика РФ в Україні, тож цілком на часі готуватися до того, щоб того ж не сталося у Польщі. Щоб не було подібних Буч, Ірпенів і Гостомелів в Польщі. Тому вони цілком серйозно готуються до цього. Поляки оновили закон про оборону, збільшили бюджет на оборону, збільшили кількість територіальної оборони, проводять закупівлю сучасних видів озброєння для армії», – розповів посол.

Питання про те, чи нападе Росія на Польщу, треба ставити РФ, але це цілком можливо.

«Росія обстрілює Яворів, розташований у кількох десятках кілометрів від Польщі. Ці ракети можуть полетіти на 20 км у бік заходу. А це вже буде територія Польщі. Не треба цього боятися, треба до цього готуватися і бути готовими надати міцну відсіч, як це зробила Україна. Ми не знаємо, чи не буде використана Білорусь як плацдарм для нападу. Те, що відбувалося на польсько-білоруському кордоні восени минулого року – це була своєрідна атака, підготовлена білоруськими і російськими спецслужбами», – зазначив Дещиця.