Новини

Через штучний дефіцит солі в Україні – ажіотаж, ціни підняли до 95 гривень за кілограм

У понеділок, 23 травня, в Україні заговорили про можливий дефіцит солі через зупинку найбільшого підприємства з солевидобутку «Артемсіль». Уже наступного дня українці в паніці почали скуповувати сіль у магазинах, а її продавці різко підвищили ціни.

Якщо раніше упаковку звичайної солі можна було придбати менше ніж за 10 гривень, то зараз її пропонують навіть за 95. Стільки зараз коштує кілограм солі у Мостиськах Львівської області, повідомляє ТСН.

У Дніпрі, наприклад, 24 травня сіль зникла з полиць усіх великих супермаркетів та ринків. Люди так часто питають про неї, що підприємцям довелося писати оголошення на дверях, щоб не відповідати кожному «солі немає». Така сама ситуація – майже в усіх куточках країни.

Дрогобицька солеварня, яка залишилась фактично єдиним в Україні виробником солі, працює на повну потужність. Найближчим часом завод планує збільшити виробництво на 20 тонн, проте це не зможе задовольнити попит навіть Львівської області.

Заступник директора Дрогобицької солеварні Ігор Нащочич розповів, що минулого тижня на заводі поставили додаткову панву (ванну для виварювання солі), її зараз випробовують, це має збільшити обсяги виробництва солі. Якщо раніше підприємство місячно виробляло 31-32 тонни, то тепер очікує отримувати до 53-55 тонн.

Це максимально, що наразі може випускати солеварня, хоча запит на її продукцію є значно більший. Для збільшення кількості виробництва солі завод потрібно модернізувати на всіх етапах. Оскільки солеварня є державним підприємством, тому фінансувати її модернізацію має держава.

«У нас нема таких потужностей. Можемо взяти 50 кубів соленої ропи на день, не більше. Щоб збільшити виробництво, треба проводити газ, ставити великі ванни 10х12 м, сушильний барабан, транспортери. Це дуже великі кошти», – каже заступник директора солеварні.

Спосіб виробництва солі у Дрогобичі відрізняється від традиційного видобутку, як це було у Соледарі. Тут з надр викачують соляну ропу, далі її виварюють на дровах у спеціальних ваннах – панвах. Цей виробничий процес складніший і дорожчий. Тому й вартість дрогобицької солі майже вдвічі перевищувала ціну товару «Артемсолі».

Проте від початку війни попит на продукцію Дрогобицької солеварні значно перевищує промислові потужності заводу. Зараз її закуповують великі торговельні мережі Львівщини. Заступник директора зазначає: все, що зробили, одразу наступного дня віддали. Весь товар розподілений наперед.

Софія Канцедал, яка допомагала заводу з промоцією, наголошує на тому, що раніше Дрогобицька солеварня позиціонувала себе як виробник крафтового товару. До війни її купували ресторани з Києва, Харкова, Львова.

Утім варто додати, що паніка завше провокує ажіотаж та підвищення цін. Тим часом, окрім дрогобицької, на українському ринку достатньо й імпортної солі за прийнятними цінами. Тож без цього стратегічного продукту Україна точно не залишиться.