Волинь Новини

У мережі «торгують» документами для втечі за кордон: яка ціна

В Україні «бізнес» з переправлення чоловіків призовного віку за кордон процвітає, не дивлячись на боротьбу із таким незаконним промислом. «Щасливий білет» коштує недешево, але охочих покинути Україну, аби не довелося її захищати зі зброєю у руках, це не відлякує.

Журналісти сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» натрапили на рекламу таких «послуг», нібито від «Української правди».

Такі оголошення з’являються у стрічці у Фейсбуці як проплачена реклама. У дизайні оголошення використане брендування відомого й авторитетного українського видання «Українська правда». Ймовірно, це робиться для того, аби викликати довіру до оприлюдненої інформації.

 

Насправді ж замовником конкретно цієї реклами у Фейсбуці є користувач із ніком yoav.heatmeat. Що з високою долею ймовірності дозволяє припустити, що, фактично, рекламне оголошення оприлюднене анонімом, адже соцмережа Фейсбук не вимагає від власника рекламного облікового запису персональних даних, які б дозволяли ідентифікувати особу.

«Як виїхати в Європу. Тисячі чоловіків призовного віку хочуть залишити країну, але виходить тільки у тих, хто звернувся до агенції (назву агенції не зазначаємо, аби не створювати додаткової реклами – ред.)», – йдеться у дописі.

Фактично, рекламується відповідний телеграм-канал. До слова, це вже резервний канал цих «ділків», адже у ньому йдеться, що основний, де було 55 тисяч підписників, заблокували.

У телеграм-каналі детально пояснюють, як працює схема, які документи потрібно надати, які отримає «замовник» і скільки це буде коштувати.

«Ви отримаєте тимчасове військове посвідчення з печаткою «взятий на облік» та поряд «знятий з обліку» на підставі рішення ВЛК (з виключенням з реєстру). Довідку військово-лікарської комісії з діагнозом та підставою виключення з військового реєстру. Все робимо тільки в оригіналі, через бази. У випадку звернення працівників ДПСУ до військкомату, військкомат підтвердить, що ви офіційно зняті з обліку», – йдеться у дописі.

Також у каналі публікують відео, де чоловіки, які скористалися «послугами агенції», діляться своїми враженнями.

Деякі навіть не приховують свого обличчя, ймовірно, не розуміючи, що за використання завідомо підроблених документів передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, один із чоловіків дякує організаторам «переправи», адже зумів виїхати на роботу до Франції.

 

Жінка, яка називається Маріною, у телеграм-каналі розповідає, що завдяки цим «послугам» змогла вивезти з України чоловіка та брата.

«Їх пропустили легко і без питань. Вони навіть не знають, що я зробила це через агентство», – радіє жінка.

Автори схеми настільки впевнені у своїй безкарності, що пропонують навіть послугу «наложний платіж» – відправляють документи «Новою поштою» з можливістю їх оглянути і вже лиш після того прямо на пошті оплатити. Такий «пакет послуг» обійдеться у 1 500 доларів США.

Для підкреслення власної «серйозності» на телеграм-каналі також опублікували відео, на якому хтось використовує нібито офіційну печатку. На відбитку можна прочитати: «Міністерство оборони України. Деснянський районний у місті Києві військовий комісаріат». Також зазначений код ЄДР установи.

«Друзі, не ведіться на фейки. Замовляйте послугу «білий білет» тільки у нас», – йдеться у повідомленні.

Невідомо, використовує людина на відео справжню печатку військового комісаріату чи підробку.

На телеграм-каналі також демонструють, який документ отримають їхні «клієнти».

 

Є й інші варіанти виїзду за кордон. Наприклад, «агентство» може надати «в оренду»… людину з інвалідністю. За 5 тисяч доларів можна стати «опікуном» людини, у якої паралізована половина тіла.

Або ж можна самому «стати інвалідом». Формально, звісно. За 3 тисяч доларів «ділки» готові посприяти в оформленні ІІ групи інвалідності. Для цього, окрім грошей, потрібно надати лиш паспорт і фото.

Для тих, кому «липова» інвалідність вкрай не бажана – є простіші варіанти. Пропонують також «навчання у Польщі» з офіційним запрошенням польської сторони. Такий пакет документів, який надає право відстрочки від призову на час навчання, вартуватиме 2400 доларів. Виготовити його обіцяють упродовж трьох днів.

Ще один спосіб виїхати за кордон – представитися волонтером. «Ділки» пропонують включити клієнта до програми «Шлях», а це дає дозвіл для виїзду за межі України нібито для перевезення гуманітарної допомоги. Такий «білет» обійдеться у 2 тисячі доларів.

Нагадаємо, що раніше сайт новин Луцька і Волині «Конкурент» досліджував, як працюють «схеми» незаконного переправлення чоловіків призовного віку за кордон і яка відповідальність за це передбачена.