Новини

Стосується кожного лікаря: медпрацівники просять спростити процедуру атестації, – петиція

Як стало відомо, до влади України звернулися лікарі з проханням спростити процедуру атестації.

Відповідну петицію 19 травня опублікував на сайті президента України Стельмах Іван Степанович.

Шановний Володимире Олександровичу!
На сьогоднішній день в Україні впроваджена система безперервного професійного розвитку лікарів, за якою кожен лікар повинен щорічно набирати 50 балів безперервного професійного розвитку. Ця система впроваджена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 302 «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я» та регламентується, зокрема: наказом МОЗ України № 446 від 22.02.2019, наказом № 74 від 19.01.2021, наказом МОЗ України від № 1753 від 18.08.2021 р, Постановою КМУ № 725 від 14.07.2021.

Згідно діючої системи лікарі обмежені можливістю працювати та виконувати свої прямі професійні обов’язки, натомість вони повинні виплачувати величезні суми, щоб отримати бали безперервного професійного розвитку, витрачати на поїздки в інші міста для відвідування курсів та конференцій вільний від роботи час та власні кошти для оплати цих курсів, оплати готелю, квитків на дорогу або пальне.
Це несе за собою безліч незручностей як для лікарів, так і для пацієнтів, у тому числі й вимушене здорожчання медичних послуг приватними медичними закладами, як приклад стоматологій, медичних центрів тощо.
Ми вимагаємо внести зміни до діючого законодавства України та діючих наказів Міністерства охорони здоров’я України, а саме:
1. Максимально спростити процедуру атестації лікарів або її повну відміну.
2. Зменшити мінімальний поріг балів безперервного професійного розвитку з 50 балів на рік до 25 балів на рік, або повну відміну системи безперервного професійного розвитку.
Виконання цих дій дозволить:
1. Зменшити відтік кваліфікованих медичних працівників з України.
2. Зберегти фінансову доступність медичних послуг для громадян України”, – закликав автор петиції.