Волинь Новини

У Луцьку за день зібрали майже 100 тисяч гривень на тепловізор

Майже 100 тисяч гривень вдалося зібрати для волонтерського штабу «Ангар» під час благодійної акції «Крок до перемоги». Захід відбувся минулої неділі у центральному парку Луцька. Виручені кошти буде спрямовано на потреби ЗСУ, зокрема – на придбання тепловізора для 10-ї гірсько-штурмової бригади, – пише ІА Волинські новини.

Організатором акції стала Волинська обласна благодійна організація «Радість дитинства». Як розповідає голова організації Анна Пахольчук, дійство відбувалося практично цілий день в центральному парку. У першій половині дня були розваги для дітей: майстер-класи, бульбашкове шоу, виступ дитячого аматорського театру «Бешкетники», а з 15-ї години розпочалась музична програма.

«Ми зробили цей благодійний захід на підтримку наших воїнів, аби зібрати кошти для волонтерського штабу «Ангар». Для цього об’єдналося чимало творчих людей, нас підтримали Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», Луцька міська рада, «Офіс-центр», компанія Anex та інші. Приєдналися наші місцеві майстри хендмейду, пекарні. Зі сцени лунали виступи дитячих колективів, Інни КириченкоМарії Хурсенко, гуртів «Ярова», Outcry та інших. Також у програмі були виступи музикантів з Ірпеня, Ворзеля, Києва», – розповіла вона.

Цілий день біля сцени стояли скриньки для пожертв, куди можна було покласти кошти, там було вказано й реквізити для переказу грошей. А ведучі Сергій Ткачук і Марія Таранко постійно нагадували усім про волонтерські інціативи у місті, де є найближчі укриття, про те, де вимушені переселенці можуть отримати допомогу.

«Ми наголошуємо, що цей захід – збір коштів, що це не святкування. Це підняття духу. Наші ведучі також розповідають про центри допомоги переселенцям. Так само і репертуар підбирали спеціально для цього заходу: зі сцени сьогодні лунають патріотичні пісні», – зазначила Анна Пахольчук.

Збір коштів організували на кількох локаціях. Були тут і ятки з солодощами, виручені кошти за які теж підуть на потреби військових. Як розповіла волонтерка Світлана, найперше розкупили майже всі солодощі. Також популярною була сувенірна продукція з українською символікою. На ці пакунки було встановлено мінімальну ціну, проте охочі могли залишити у скриньках і більшу суму, додала вона.

Протягом усього дня під час проведення акції «Крок до перемоги» та інших заходів штабу «Ангар» вдалося зібрати 98091,7 гривні та 10 злотих. З них 72071,7 гривні – у скриньки біля сцени. Усі кошти буде спрямовано на рахунки волонтерського штабу «Ангар» для допомоги ЗСУ. Найперша потреба, на яку на заході збирали гроші, – придбання тепловізора для 10-ї гірсько-штурмової бригади, розповідає волонерка, луцька режисерка Руслана Порицька. Зібраних коштів дещо більше від потрібної суми, тож решту грошей спрямують на інші потреби військових.

Нагадаємо, з перших днів повномасштабного вторгнення на базі творчого простору «Гармидер ангар-stage» почав діяти волонтерський штаб. Люди, які раніше ставили вистави, організовували фестивалі, стали волонтерами і щодня передають допомогу військовим, переселенцям, лікарням, постраждалим містам.

Читати ще: «Так, я з України». У Луцьку волонтери-музиканти зібрали понад 200 тисяч на ЗСУ

Як зазначила Руслана Порицька, потреби у військових є постійно. Тому тут раді будь-якій допомозі.

«Купівля тепловізорів – завжди актуальна, бо всю лінію фронту тими тепловізорами, які купує держава, неможливо закрити. Тому ми їх постійно купуємо. Цього разу збираємо кошти на тепловізор для 10-ї гірсько-штурмової бригади. Дуже сподіваюсь, що нам це вдасться. Крім того, ми постійно закриваємо поточні потреби, тому за нагоди хочу звернутися до всіх: ви можете допомогти навіть чимось, здавалося б, дрібним: якщо є можливість, приносьте шкарпетки, літні футболки, інструменти. Завжди актуальні продукти харчування тривалого зберігання, лопати, кирки, сокири – все, що потрібно на передовій», – зауважує вона.

Руслана Порицька додає: мета цієї акції полягає й у тому, аби нагадати людям, що війна в країні триває. І навіть якщо у якомусь регіоні ситуація відносно спокійна, то це не привід забувати про те, що відбувається в Україні.

Читати ще: Музиканти, які грають у центрі Луцька, зібрали для армії понад ₴30 тис.

«Щодня ми закриваємо дуже багато потреб, але ми це робимо завдяки колосальній згуртованості наших людей, які приносять кошти, надсилають їх на рахунки або просто приносять речі або продукти. Це дуже важливо. Зважаючи на те, що в нас немає частих тривог, важливо бути у постійному тонусі і розуміти, що війна не десь там, далеко, а в нашій країні, і не можна розслаблятися. Тому що ми тут маємо бути тилом. Тож і мета акції «Крок до перемоги» – в тому числі й нагадування, що війна триває і наші ЗСУ потребують постійної підтримки», – наголошує Руслана Порицька.

Щодня до волонтерського штабу надходять десятки запитів від військових частин з усіх куточків України. Щоправда, збирати кошти уже стало складніше. Тому тут проводять і вуличні концерти, і діджей-паради, і організовують благодійні аукціони, співпрацюють з фондами, пишуть гранти.

«Збирати кошти стало складніше, бо ми розуміємо, що всі втомилися й ресурси вичерпуються. Натомість технічні пристрої тепер стало простіше придбати, бо ми маємо домовленості про співпрацю з постачальниками, маємо вже впорядковану транспортну логістику. Тому проблем придбати будь-які речі немає, за винятком бронежилетів, кровоспинного та турнікетів – з ними дещо складніше. Але ми мусимо активізовуватися зі збором коштів. До нас долучається багато прекрасних людей, митців, бо «Ангар» – це початково був мистецький простір. Ми постійно намагаємося залучати допомогу, бо хай скільки її є – цього все одно недостатньо, щоб перемогти швидко», – резюмує вона.

Мистецтво в час війни обов’язково мусить бути, переконана Руслана Порицька.

«Просто на цій стадії ми вирішили, що пряма допомога буде важливішою і кориснішою. Ми вирішили, що будемо зараз кориснішими на цьому фронті, але поступово виношуємо ідеї, або щоб за допомогою мистецтва допомагати, або щоб рефлексувати на поточні події. І найближчим часом на мистецький фронт повернемося більш масштабно», – запевнила вона.

Акція «Крок до перемоги» тривала до вечора. За цей час зі сцени виступили десятки виконавців і з Волині, і з інших регіонів України. Сьогодні музиканти також мають свій фронт: якщо вони не можуть бути корисними на полі бою, то їм до снаги організовувати такі мистецькі акції для збору коштів. На сцені, наприклад, виступали вихованці луцької співачки Інни Кириченко. Та й сама вона долучилась до акції.

«Наша фішка в тому, що ми – єдині, ми все робимо разом. І тоді ми зможемо абсолютно все. Ці акції потрібні, щоб ми згуртувалися і пам’ятали, що війна триває. Що кожен має бути на своєму фронті: хтось воює, хтось готує їсти, хтось волонтерить, хтось возить, а ми – на музичному фронті. Всі на своєму місці. Бо найцінніше для нашої держави – це ми, українці», – розповідає вона.

Артистка зізнається: війна вплинула абсолютно на всіх. У тому числі й на творчих людей.

«Я найбільше люблю співати, викладаю. У перші дні не могла співати, одразу ж починала плакати. Зараз ми всі трішки віджили і, як Фенікси, починаємо відроджуватися», – вважає вона.

Юлія МАЛЄЄВА