Волинь Новини

Горохівський край: у лісі знайшли каску, яка врятувала солдату життя. ФОТО.

Волинський краєзнавець, горохівчанин Олег Торчинюк — ​досвідчений військовий археолог, знаний в нашому краї пошуковець і член Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну». Багато знайдених ним експонатів зберігаються на чільних місцях у Державному музеї авіації в Жулянах, у Горохівському народному історичному музеї

До слова, в арсеналі знахідок Олега Уляновича є речі, які віддзеркалюють історію різних століть. Найцінніші серед них — ​два німецькі літаки, збиті під час Другої світової війни, а на місцях боїв 124-ї стрілецької дивізії він натрапив на особисту печатку її командира — ​генерал-майора Пилипа Сущого.

Недавно в колекції горохівчанина з’явився хоч і не літак, однак не менш оригінальний експонат — ​солдатська каска зі смертоносним «розписом». Археолог знайшов її в лісі неподалік села Терешківці. У 1941 році в цій місцевості йшли важкі бої з німецькими окупантами.

З того, як ворожа куля «розписалася» на шоломі, очевидно, що вона летіла прямісінько в голову, та виконати своє смертоносне призначення їй не вдалося.

Про те, що земля заховала щось чимале, в першу ж секунду «підказав» металошукач. Коли ж відкопав це «щось» із півметрової глибини, зрозумів: головний убір врятував радянському солдатові життя, передає Волинь.

З того, як ворожа куля «розписалася» на шоломі, очевидно, що вона летіла прямісінько в голову, та виконати своє смертоносне призначення їй не вдалося. Удар об сталь був настільки сильним, що сплав тріснув посередині навпіл від лоба до шиї ззаду, наче гарбуз.

“Власник каски народився в сорочці. Контузію отримав стовідсотково, зате залишився живий, бо неподалік не було ні останків тіла, ні інших ознак, які б свідчили про чиюсь загибель саме на цьому місці”, — ​прокоментував Олег Торчинюк.

Подумалося, що, тримаючи каску в руках, пригадав себе у такому ж статусі, як щасливчик із війни минулого століття. В жовтні 2016 року Олег Торчинюк воював добровольцем на Сході України у складі 1 батальйону територіальної оборони «Волинь», що ввійшов до 14-ї ОМБР імені князя Романа Великого. В одному з боїв неподалік міста Щастя життя йому врятував бронежилет, та від осколків ворожого снаряда потерпає досі. Біль у спині тепер не дає змоги взяти до рук зброю, щоб визволяти Україну від рашистів.

Відтак, археолог вирішив подарувати свою знахідку Горохівському народному історичному музею.


 ФОТО ЛЕСІ ВЛАШИНЕЦЬ