Важливо Новини

В Україні залишилося бензину на 5 днів, дизелю – на 3

В Україні виник дефіцит пального, на заправках утворилисяп черги. Залишків для потреб українців залишилось буквально на кілька днів.

Під час засідання Кабінету Міністрів України вирішували, що робитимуть з цією складною ситуацією. Міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла, що держава вживає необхідні заходи й до кінця місяця в Україну має надійти 350 – 360 тонн палива, повідомляє 24 канал.

За словами міністерки, майбутні запаси палива вдається забезпечити абсолютно новими шляхами. Але з тих, що залишилось на зараз, бензину є на 5 днів, а дизелю по країні – на 3 дні.

При нормальній бізнес-моделі операторів майбутні запаси мають бути на 15 днів щонайменше. Це повинно зняти проблему черг на заправних станціях.

За розробленим алгоритмом дій на найближчі тижні та місяці, має відбутися декілька кроків.

Перше – це отримати підтримку країн Європи щодо того, аби вони гарантовано прийняли у своїх портах наші танкери, які спрямовані на український ринок.

Друге – це вилучення палива з росії та Білорусі, яке арештоване, але його завезли до 24 лютого – дня, коли росія повномасштабно напала на Україну.

Третє – завантажити трубопроводи нафтопродуктами з Угорщини до України дизельним пальним в обсязі щонайменше 50 тисяч тонн на місяць.

Окрім цього, Нафтогаз України буде здійснювати системні закупівлі, щоб у нас були ритмічні постачання й довгострокові контракти.

Нагадаємо, брак бензину та дизелю виник у нашій державі через війну. Адже припинилось постачання з росії, до того ж, були обстріли як нафтопереробних заводів, так і баз зі зберігання. Дефіцит спонукав великі мережі АЗС ввести обмеження з продажу пального.