Новини

Калуш одягне на Євробачення старовинний кептар: його отримав з приватного етномузею

Як стало відомо, лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк буде одягнутий в автентичний святковий кептар початку ХХ століття з Буковини.Про це повідомлялося на сторінці Євробачення.

Як повідомили molbuk.ua в етномузеї Роксоляни Шимчук, старовинний кептар взято із приватної колекції колекціонерки давнього українського одягу.

Роксоляна Шимчук пояснює, що більша частина костюмів для виступу – це копії речей початку ХХ століття. Складність їх виготовлення полягала у дуже стислих термінах, та й, оскільки гурт Kalush Orchestra відразу після відбіркових етапів конкурсу вирушив у промо-тур, одяг готували фактикно без примірок.

“За попопередніми домовленостями, кептар для Олега Псюка, повинен був робити інший майстер. Та щось там не склалося. Виготовлений кептар категорично не сподобався ні Олегу, ні продюсерам, ні команді, що працювала над образами. А часу залишалося зовсім мало… Тому, розуміючи, що створити натомість щось гідне уже не вдасться, було прийнято рішення доповнити образи кептарями з приватної колекції “Етно-галереї Роксоляни Шимчук”, щоб показати на весь світ Україну гордою, красивою, сучасною, та, водночас, неймовірно самобутньою! А тим більше, що до нашої відваги, опору, жертовності та боротьби зараз прикована увага всього світу!”, – розповіли у музеї.

Також автентичний гуцульський сердак прикрасив образ Тимофія Музичука – соліста гурту.

Образами всього гурту займався стиліст Назар Дідик, а Роксоляна Шимчук опікувалася переважно образами Олега та Тимофія. За умовами конкурсу, не можна було радикально міняти образи, які вже бачили жюрі і глядач у відбіркових турах, та й рожева панама Олега – була і залишалася недоторканим атрибутом, епатажем, “фішкою” та впізнаваним символом гурту.

“Зазвичай не даю такі речі, тим паче для виїздів. Я не була в захваті від цієї ідеї, але ми таки підібрали для Олега два кептарі з моєї колекції. Олег пообіцяв, що він на них особливо зважатиме і що кептарі не постраждають, оскільки одягатимуться на сорочку і тільки на виступи. Назар Дідик теж обіцяв особисто пильнувати за ними і берегти як зіницю ока! От я і здалася!-)”, – розповіла Роксоляна.