Волинь Новини

Церква на Волині вийшла з московського патріархату попри незгоду священника

У Свято-Троїцькій церкві в селі Городище Луцького району окрім місцевих моляться й мешканці сусідніх Григоровичів і Мартинівки. Кількадесят років храм був у підпорядкуванні московського патріархату. Як почалася повномасштабна агресія росії, віряни вирішили порвати зв`язок із московською церквою, повідомляє “12 канал”.

Думка про перехід, кажуть прихожани, не давала спокою вже давно, проте, не хотіли робити це до завершення Великодніх свят.

«Ми ходили по селі збирали підписи, щоб знати, яка ситуація склалася, чи люди готові далі підтримувати московську церкву, чи перейти в українську. Назбирали майже 400 підписів», – каже городищанка Галина Панасюк.

«Нащо нам московське? Вони стирають нас із лиця Землі, а ми маємо їм ще поклонятися? Їхньому королю? Нема слів, розумієте. Моїх два сини… Один вже буде калікою, бо тільки що з армії. І глухий, і сліпий», – емоційно розповідає Катерина з Городища.

На зборах створили відповідну комісію, обрали її учасників та очільницю. Висловитися міг кожен охочий. Більшість громади підтримала перехід, а відмовлялися, запевняють, одиниці. Проти був і панотець Свято-Троїцької церкви, хоча прихожани його неодноразово просили піти разом із ними.

«Не знаємо, з якими обставинами все пов’язано, але він відмовився підтримати… Він погодився віддати ключі, щоб усе було тихо без усякої війни в нас тут у селі», – розказує Галина Понасюк.

Тож уже невдовзі прихожани Свято-Троїцького храму офіційно увійдуть до складу Православної церкви України. Попередньо відомо, що тепер звершувати богослужіння в церкві буде священник із сусіднього села Вигуричі.