Новини

Понад 53 тисячі квартир: визначено хто з переселенців отримає житло в першу чергу

Протягом 2022 року влада планує виділити понад 53 тисячі квартир для 186 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Квартири надаватимуть із ремонтом і мінімальним оснащенням технікою та меблями. Усі такі квартири будуть у державній власності, а після повернення переселенців у свої домівки ці квартири надаватимуть людям, які роками стояли в черзі на житло.

Тимошенко розповів, що наразі влада має завдання зробити базу даних потреб усіх населених пунктів України та розробити концепцію простору кожного з них. Протягом тижня від усіх балансоутримувачів мають надійти детальні дані щодо потреб. Після їхньої консолідації, орієнтовно до 5 травня, перейдуть до розробки концепції відновлення та модернізації України.

Українська влада анонсувала триетапний план відбудови в Україні. На першому етапі тимчасовим житлом мають бути забезпечені усі переселенці. Воно буде доти, поки не відновлять домівки переселенців або люди не отримають компенсацію: квадратними метрами чи грошима.

На другому етапі відновлюватимуть те, що російські окупанти намагалися знищити: всі міста, усі громади, які постраждали. На третьому етапі забезпечуватимуть житлом усіх, хто захищав чи захищає зараз державу, працює в інтересах суспільства, але досі не має власного житла.

За словами Тимошенка, наразі влада разом з муніципальними працівниками та обласними військовими адміністраціями розробляє план відновлення та модернізації України, основним вектором якого буде «країна з новим баченням» та зміна радянського підходу в містобудуванні, архітектурі та плануванні території країни.

Тим часом Кабмін визначив перелік категорій осіб, які забезпечуватимуться житлом передусім.

«Це багатодітні сім’ї, вагітні жінки, сім’ї з дітьми, люди, які втратили працездатність, пенсіонери. Держава викуповуватиме житло для тимчасового проживання сімей. Також будемо ремонтувати об’єкти житлового фонду, щоб там розселяти людей», – повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також глава уряду зазначив, що у «Дії» українці зареєстрували понад 100 тисяч заявок на відшкодування зруйнованого майна.

Крім того, розширено програму реєстрації на відшкодування знищеного росіянами майна: тепер це також можуть зробити юридичні особи. Найближчим часом функція з’явиться в «Дії».