Волинь Новини

Лучанин, якого звинувачують у держзраді, розповів про свого друга – військового рф

Лучанин Ілля Сметанін, якого звинувачують у державній зраді й співпраці з окупантами, розповів про свого друга зі збройних сил рф.

Хто він, де служить, та про що вони спілкувались, коли Луцьк потерпав від ракетних ударів йдеться у телеканалу «Конкурент TV».

Нагадаємо, СБУ встановила, що Ілля Сметанін передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи й кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому. Протягом 24-28 лютого він постійно «зливав» інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь.

Під час судового засідання, яке відбулось 27 квітня у приміщенні Луцького міськрайонного суду, Ілля Сметанін розповів про свого знайомого військового, який служить у збройних силах росії.

«Я знаю його з 2010 року. Він тоді ще не був військовим, і навіть не вчився в військовому училищі. Він був хлопчиськом 16 років, він 1994 року народження. Він не був навіть офіцером, навіть курсантом льотного училища, він просто захоплювався авіацією», – розповів Сметанін.

Відколи його російський товариш став військовим, Сметанін із ним не припинив спілкуватися. Ба більше – переписувався з ним навіть тоді, коли росія обстріляла ракетами рідне місто Сметаніна – Луцьк.

«Це єдина людина, яку я знаю з військових росії. Я в нього просто спитав: що ви робите? Він військовий, міг щось чути, міг сказати те, чого немає в новинах, що на тій стороні. Я просто заспокоював себе, я теж переживав, що буде напад і на Луцьк, і дійсно, просто там немає ніякої секретної інформації», – запевнив Сметанін.

Чи була у  спілкуванні Іллі Сметаніна із загадковим російським військовим секретна інформація, яка поставила під загрозу Україну – точно знають або ж дізнаються згодом спецслужби України. Нині справа перебуває на досудовому розслідуванні.