Новини

Що робити із російськими книгами у бібліотечному просторі? – Ірина Констанкевич

На своїй сторінці у соціальній мережі ” Фейсбук ” українська політикиня Ірина Костантевич розповіла, що робити із російськими книгами у бібліотечному просторі.

Близько 240 мільйонів примірників російськомовної літератури все ще перебувають у бібліотечних фондах України.

Необхідно вилучати з активного бібліотечного вжитку книги країни-агресора. Питання протидії ворожим наративам у книжковій продукції, стану бібліотек МКІП (Міністерство культури та інформаційної політики України) разом із Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики (Комітет гуманітарної та інформаційної політики) та представниками бібліотек обговорили на спільному засіданні. Консультації для напрацювання потрібних рішень провели також і на Волині. Зокрема, відвідали Ковельську публічну бібліотеку.
Поспілкувались із директоркою бібліотеки Галиною Божик та начальником управління культури, молоді та спорту Ковельської міської ради Андрієм Мигулею.
45% книг, які є у розпорядженні Ковельської публічної бібліотеки, написані російською мовою (це і наукова література, і художня література). Книги російських видавництв вилучені ще з 2014.
Списання, вилучення книг здійснювали, але таких ще багато. Для прикладу, «любовні романи», детективи можна списувати тільки через 20 років, відповідно до нормативів. Необхідно переглянути ці терміни. А також передбачити механізм та перелік обов‘язкових книг до списання.
З позитивів: щороку закуповувались книги на суму 200-100 тис грн.; попит на українську книгу великий. Особливо на сучасну українську літературу. Ефективною є робота Українського інституту книги, який поповнює бібліотечні фонди.
Бібліотека продовжує активно працювати і приймати відвідувачів. Приходять до бібліотеки і переселенці, щоправда запитують переважно російські книги.
Питання до бібліотечної спільноти та читачів: яке Ваше бачення щодо російськомовної літератури у бібліотеках? Ваші міркування нам цінні “- висловилась громадська діячка.