Новини

Українських військовополонених утримують у катівнях під наглядом фсб росії

Українських військовополонених росіяни утримують у катівнях під наглядом співробітників фсб рф у низці областей росії, серед них – ростовська та тульська.

Про це поінформувала Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Від партнерських правозахисних організацій отримано інформацію про місця розміщення наших взятих у полон захисників у рф. Приміщення слідчого ізолятора при ФКУ-ИК 1 УФСИН по Тульскій області (селище Комсомольський) звільнено під 100 українських військовополонених», – поінформувала Денісова.

За її словами, з адміністрацією цього СІЗО було проведено ретельний інструктаж фсб рф, і співробітники служби також розмістилися в установі для «роботи» з полоненими.

«Військовополонених Збройних сил України утримують у колоніях ГУФСІН росії у Ростовській області. Для цих цілей розселили відразу дві пенітенціарні установи на півдні росії – зараз це фактично концтабори для військовополонених та наповнюються за рахунок захоплених на полі бою українських солдатів», – уточнила український омбудсман.

У свою чергу, за її даними, контролем за військовополоненими займаються співробітники ФСВП, фсб, росгвардії та секретні агенти з-поміж засуджених-активістів, багатьох з яких етапували з катівень інших установ виконання покарань.

За інформацією Уповноваженого ВРУ з прав людини, офіційного перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених, як цього вимагає міжнародне гуманітарне право, не було.

Також для утримання українських військовополонених було відведено «Вяземський концтабір» СІЗО-2 (у Вязьмі) УФСІН у Смоленській області, який обладнують під проведення тортур та отримання дізнань із військовополонених, поінформувала омбудсман.

«Українців утримуватимуть і в Малій психіатричній лікарні при СІЗО – відомій за межами росії катівні для «непокірних», – заявила Денісова.

Окремо вона уточнила, що правозахисники повідомляють і про розміщення українців у СІЗО-2 УФСІН по Брянській області (Новозибків), СІЗО-2 Таганрога та СІЗО москви.

На її переконання, розміщення українських військовополонених у рф грубо суперечить статтям 22, 97 Женевської конвенції 1949 року про поводження з військовополоненими.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав громадян України», – поінформувала Денісова.