Новини

У Раді розповіли, чи планують послаблювати обмеження щодо виїзду чоловіків за кордон

У Верховній Раді обговорюють ініціативи для послаблення мобілізаційних заходів. Депутати зізнаються, що зміни розглядають, але зважатимуть, щоб українці цим не зловживали.

Про це розповів голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За його словами, поки депутати не розглядають включення таких ініціатив до порядку денного.

Ми переконані, що всі питання, пов’язані з теперішнім мобілізаційним режимом, а він поширюється на чоловіків 18 – 60 років, не просто так передбачені. Це та кількість чоловічів, яка може відстоювати незалежність України,
– сказав він.

Стефанчук вважає, що жодні законодавчі ініціативи не змінять людину. Адже і зараз ті, хто хотіли втекти з України, вигадували методи. Зокрема, хтось одягався в жіноче вбрання, хтось перевозив себе в якихось ящиках.

“А є люди, які, маючи посвідку на проживання в інших країнах, вважали, що мають віддати свій борг Батьківщині, і поверталися з-за кордону. Кожна людина повинна усвідомити, що вона має виконати свій обов’язок перед Україною“, – наголосив глава ВР.

Він каже, що депутати можуть на законодавчому рівні вводити якісь нові механізми та підходи, але все залежить від відчуття внутрішнього обов’язку кожної людини.

Зміни у виїзді чоловіків за кордон розглядають

Проте зміни дійсно розглядають, але дотримуватимуться балансу, щоб не було зловживань.

Наприклад, розглядалося питання про те, щоби випускати студентів. А дехто каже: в нас зараз різко збільшиться кількість людей, які будуть вступати до закладів вищої освіти. З одного боку, це добре, якщо вони йдуть вчитися. А з іншого, реальна причина може бути зовсім іншою – виїзд з країни,
– каже Стефанчук.

До слова, впродовж російсько-української війни прикордонники викривають чимало осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. Є й ті, які нелегально переправляють військовозобов’язаних. Днями такого “патріота” викрили на Закарпатті. Він ліпив наліпки “капелан” і “гумдопомога”, щоб перевезти чоловіків.