Волинь Новини

Продавці та покупці луцького ринку розповіли, що готують на Великдень

Паска, ковбаска, шинка і обов’язково – міцний хрін. Напередодні Великодня наша знімальна група побувала на луцькому ринку. Розпитувала не про ціни, не про те, що купують – а про те, що готують на святковий стіл продавці та покупці Центрального ринку.

Напередодні Великодня на луцькому ринку – ніде голці впасти. Поговорити надскладно як з покупцями, так і з продавцями. Бо якщо перші хочуть якомога швидше закупитися, то другі, відповідно, спішать розрахувати людей у черзі.

Немає покупців біля продавчині Віри, тож розмову починає сама.

«Вчора паски пекла, жирові пряники, амонячки. Рецептам, певно, зо 70 років… Слойоні печуться в смальці, з дріжджами… І на 2-3 години в холодильник. Вони такі, як слойки, виходять», – ділиться рецептом продавчиня Віра.

Старий, а значить, роками перевірений і рецепт паски.

«Ми робимо за бабціним ще рецептом паски. Робимо опару, тоді яйця збиваємо, додаємо трошки меду, трошки масла, обов’язково олійки. Ідеальні. Потім поливою обов’язково», – розповідає жінка.

Яйця, каже пані Віра, фарбує лише натуральними барвниками: цибулинням і бузиною.

А на святковому столі пані Альони будуть виключно вегетаріанські страви – навіть ковбаса.

Трохи далі припрошує спробувати домашній хрін пані Оксана. Основне, розказує продавчиня, – аби на великодньому столі був міцний хрін. Сьогодні вона торгує саме таким.

«Хрін дуже добрий, свого приготування. Варений бурячок. Є на оцті, є на лимонному соусі. Добрий і той, і той. Просто є м’якший і є гостріший… У мене син тре. Він у мене тре, торгує, дуже допомагає», – хвалиться продавчиня Оксана.

А пані Катерина переконує: головне – не те, ЩО на столі, а те, ХТО за столом. А великодні страви, каже, щороку незмінні: «Те, що й усі. І ковбаску печем, і стегно печемо свиняче, і рибу купуємо, холодець варимо, голубці», – каже продавчиня Катерина.

Паску, яку щороку пече пані Наталія, вона називає «міщанською». Рецепт, розказує, для неї надто особливий, хоч і дорогий.

«Він мені пахне мамою. Це мамин рецепт. Вже моєї мами немає 35 років, але я весь час печу за її рецептом. Паска дуже добра. Дорога, але добра, смачна», – розказує продавчиня Наталія.

Вигадувати якісь нові страви, аби поставити на великодній стіл, господиня не буде.

«Буде паска, буде яйце, буде шинка печена. Сільська просто їжа. Голубці і щука фарширована обов’язково буде», – перелічує пані Наталія.

Для пані Людмили серед передвеликодніх клопотів найприємніше – це оздоблення паски. Усі декорації виготовляє власноруч із мастики.

Поки наша знімальна група працювала на ринку – людей не зменшувалося, а ставало тільки більше. Купують переважно домашній хрін, яйця, ковбасу, шинку, сухофрукти для паски та й саму паску.