Волинь Новини

Через Волинь повернулися понад 150 тис українців. Що відбувається на кордоні

Українці, які в перші дні повномасштабної війни виїхали закордон, повертаються додому. Нині через два волинських міжнародних пункти пропуску повернулися вже більше як 150 тисяч людей.

Про це Суспільному розповіла речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна. З її слів, щодоби через волинські пункти пропуску повертається орієнтовно п’ять тисяч людей.

На Волині через пункти пропуску повернулися понад 150 тисяч українцівСуспільне Волинь

Що кажуть українці, які повертаються додому

У перший день повномасштабної війни виїхала до міста Познань у Польщі з дворічним малюком, мамою і сестрою Христина з Житомира. Каже: чоловік залишився вдома, а за кордоном їх приймали добре, однак сім’я засумувала за рідними краями.

“Просто хочеться додому, хочеться на рідну землю. Спочатку їхали десь в якійсь бункер ховатися, бо в нас не було де, потім до Львова, але і там впала бомба поруч. То ми вирішили їхати за кордон”, – каже жінка.

На Волині через пункти пропуску повернулися понад 150 тисяч українцівСуспільне Волинь

Христина з Житомира

Тривалий час перебувала в місті Вільнюс у Литві Олена разом із двома онуками. Нині, говорить, малеча засумувала за домом у Сарнах на Рівненщині, тож прийняли рішення вертатися.

“Була з онуками в Прибалтиці. Діти заскучали, а мені на роботу. Треба якось допрацювати до пенсії. Іншого виходу просто немає. Що буде завтра не знаємо, ні завтра, ні через годину”, – додала жінка.

На Волині через пункти пропуску повернулися понад 150 тисяч українцівСуспільне Волинь

Олена з внучкою

Майже два місяці перебувала під Варшавою росіянка Олександра Іванова, яка до цього 20 років жила в місті Буча на Київщині. З її слів, їде додому, щоб перевірити стан житла та забрати котів, за якими наглядали сусіди.

Ми виїхали 24 лютого, коли почали руйнувати Гостомельський аеропорт, військові літаки почали дуже низько літати і ми тоді зібрались і відразу поїхали. У нас будинок: ми залишили котам відкрите вікно та сусіди їх кормили весь цей час”, – додала жінка.

На Волині через пункти пропуску повернулися понад 150 тисяч українцівСуспільне Волинь

Олександра Іванова

Ситуація на волинських пунктах пропуску

Прикордонники продовжують працювати у посиленому режимі. На пунктах пропуску оформляють документи громадян на в’їзд до України та виїзд закордон.

Речниця шостого Волинського прикордонного загону зазначила: найбільше українців повертаються у ті області, де не проводяться активні бойові дії.

“В середньому за добу на виїзд з території України через пункти пропуску “Устилуг” та “Ягодин” прослідувало чотири тисячі осіб, а повернулося майже п’ять тисяч”, – додала Маргарита Вершиніна.

Що