Волинь Новини

Сонячні панелі для бійців від ВНУ

Хіба можна перемогти країну, де більшість громадян намагається сприяти перемозі, стягуючи, уподібнюючись мурашкам, докупи зусилля, ресурси та любов? Працівники і студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки з перших днів війни «ввімкнулися» у процес. Хтось вступив до лав ЗСУ, інші для бійців почали консервувати тушковане м’ясо, робити саморобні джгути і збирати гуманітарну допомогу. Ще хтось постійно піклується, аби брати наші менші мали корм і медичні засоби. Науковці долучилися тим, що виготовляють мазі, олії, настоянки, пасти, що мають протизапальну, дезінфекційну, знеболювальну, протиопікову функції тощо. А є й такі, про яких поки розповідати не можна.

 

панеліНе залишились осторонь допомоги нашим солдатам і студенти й викладачі Навчально-наукового фізико-технологічного інституту. Професор кафедри експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Олександр Мартинюк розповів про надзвичайно корисний прилад в умовах війни.

панеліЙдеться про власноруч зроблені сонячні панелі, які здатні заряджати до чотирьох пристроїв одночасно. Деякі складові приладів купували, а деякі – виготовляли на своєму 3D-принтері.

панелі«Під час спілкування з нашими бійцями ми почули проблеми – на блокпостах і місцях угрупування нема стаціонарних джерел живлення, а можливість використовувати щоразу дизельні генератори не завжди є, – зауважує Олександр Семенович. – Тому вирішили долучитися до розв’язання цієї проблеми. Почали проєктування та виготовлення автономних модулів зарядки поуербанків, смартфонів, планшетів та іншої техніки з використанням сонячних панелей».

панеліТакі пристрої дозволять солдатам підзаряджати свої ґаджети впродовж усього світлового дня, адже навіть у приміщенні прилад показує високу продуктивність.

панеліСтартували зі створення п’яти модулів, бо саме така потреба була озвучена. Зрозуміло, що потрібно значно більше, тому далі виготовлятимуть залежно від кількості замовлень від наших бійців.

Відділ інформаційної політики