Новини

Поштові марки з “російським військовим кораблем” перепродують на OLX: скільки вартують

Як стало відомо, Укрпошті вдалося продати 50% тиражу популярної поштової марки “Корабель”.

Про це заявив гендиректор компанії і повідомив, що вводить обмеження продажу — не більше ніж 5 аркушів в одні руки (а це близько 30 марок). Замовляють і по 30 тисяч марок. Навіщо так багато? Все стає зрозумілим, якщо заглянути на сайт OLX. Ажіотажем навколо символу війни з Росією користуються спекулянти та продають марки у 100 разів дорожче, ніж на пошті.

Скільки заощадить бажаючий купити заповітну марку, якщо все ж таки дочекається своєї черги у відділенні «Укрпошти» — читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

За словами гендиректора Ігоря Смілянського, номінальна ціна марки – 23 гривні в Україні та 45 гривень за кордоном. На OLX найнижча ціна – 600 грн. Продають як блоками, так і поштучно. Оголошення з’явилося 16 квітня, а продавець знаходиться у Києві в Оболонському районі.

Наступного дня, 17 квітня, з’явилися марки за 680 грн. У оголошенні зазначено, що товар розпродано, але продавець пообіцяв оновлення. Того ж дня вона дала ще одне оголошення про продаж легендарних марок, але за іншою ціною – 1050 грн. Щоправда, їх уже розкупили.

17 квітня люди стали більш заповзятливими. Наприклад, ціну 3950 грн пояснюють тим, що «наступного дня, після випуску марки в обіг, у ніч з 13 на 14 квітня 2022 року флагманський крейсер «Москва» був успішно атакований двома протикорабельними ракетами «Нептун». Автор оголошення вважає, що інформація на поштовій марці виявилася пророчою. І зазначає, що на аукціоні Ebay за дві доби ціна за 6 марок зросла з 16 до 179 доларів та продовжує зростати. Ми подивилися на платформу Ebay. Автор не обдурив — марка на цій платформі коштувала 45 доларів, а аркуш (6 штук) — 200 доларів.



Діапазон цін на марки OLX — від 1050 до 3500 грн. Мінімальна ціна 17 квітня, яку нам вдалося знайти, – 900 грн за блок (6 штук). 18 квітня помітили оголошення від автора із Кривого Рогу. Ціна – 600 грн. За марку. Від цього автора є й інша пропозиція — лист за 3000 грн (6 марок).

«Я знаю, що продають і по 3500+ гривень, але це питання тим, хто так робить. якщо це якось допомагає малому та середньому бізнесу — ну добре. І так, я знаю, що хтось каже, що частина коштів піде на ЗСУ, але якось перевірити це (як, до речі, із марками NFT) неможливо. Ми працюємо над наступними випусками, де буде благодійна марка та частина доходів прозоро піде на відповідні цілі, але не з цією маркою», – зазначив Ігор Смілянський.

І попереджає, що «Укрпошта» не підтримує будь-який благодійний продаж та ініціативи, про які не повідомляє на офіційних майданчиках.

Тираж цих марок залишається обмеженим – 1 мільйон штук. Для того, щоб максимум бажаючих змогли отримати їх, продаж обмежують – не більше 5 аркушів в одні руки. Також скасовують замовлення в інтернет-магазинах. За словами гендиректора компанії, максимальне замовлення було 38 тисяч марок. Всі, хто вже оформив замовлення, отримають відповідні повідомлення та зможуть оформити нові – не більше 3 аркушів на 1 замовлення. Для Херсона, Криму та Луганської області «Укрпошта» залишила резерв, бо поки що там продати марки неможливо.

Ігор Смілянський повідомив, що незабаром компанія почне продавати майки та світшоти з благодійною місією — частина доходу піде на потреби ЗСУ, «Почекайте буквально пару днів, поки ми закінчимо підготовку з українськими виробниками, і зможете придбати у відділеннях та онлайн», — сказав глава « Укрпошти». Тому перш, ніж вирішуватися на покупку марки з OLX, задумайтеся – можливо, ці 2-3 тисяч вам знадобляться.