Новини

Чи зважиться путін на ядерний удар по Україні?

Як відомо, знищення «москви» зараз є найбільшою гарантією того, що путін, перш ніж віддати наказ застосувати проти України тактичну ядерну зброю, добре подумає: а чи не прилетить йому відповідь?

Можна без перебільшення сказати, що це питання останніми днями набуло неабиякого інтересу. Його обговорюють усі: політики, політологи, експерти, передає Високий Замок.

Перш за все, через повний провал путінського бліцкригу. путін і його оточення, в тому числі розвідка і військові, навіть не допускали іншої моделі війни з Україною, тільки – бліцкриг! На цьому була побудована уся концепція війни.

Друге. Мужній і героїчний супротив Збройних сил України. путінська армія не була готова до успішних дій українського війська. Вище військове керівництво України продемонструвало набагато ефективніше управління військовими операціями і значно більший рівень професіоналізму, ніж керівництво агресора. За майже двомісячну війну загарбники не змогли досягти жодної значимої військово-політичної мети стратегічного плану.
Навпаки, ситуація на фронтах складається не на користь агресора, і кожний день цієї війни лише загострює ситуацію.

Аналіз наявної інформації дає підстави стверджувати, що між головними відомствами влади путіна – федеральною службою безпеки і міністерством оборони (генеральним штабом) – виникли серйозні розбіжності щодо відповідальності за провал першого етапу війни з Україною. І зараз поки невідомо, хто переможе.

Але в будь-якому випадку – путіну потрібні жертви за провал нападу на Україну. І ці жертви, без сумніву, будуть.

Є ще одна важлива обставина, на яку необхідно звернути увагу, перш ніж спробувати дати відповідь на поставлене питання. Це – внутрішньополітична ситуація в росії, яка з кожним днем загострюється.

Путін і його оточення знову прорахувалися, сподіваючись на те, що санкції, які ввели західні країни проти росії за напад на Україну, проявлять свій негатив значно пізніше, приблизно в кінці літа, на початку осені. Тобто путін вважав, що у нього ще є певний ресурс часу.

Але і тут він помилився. Внутрішньополітична ситуація в росії набуває досить швидко все більш негативного характеру. Попри відчайдушну діяльність кремлівських пропагандистів, до свідомості населення росії почало доходити, що війна в Україні вже почала істотно впливати на їх життя. Воно не може не бачити, як ударними темпами йде повна ізоляція країни від усього іншого світу. Ріст цін на основні продукти і товари набуває катастрофічних розмірів, з полиць магазинів зникає все більше й більше товарів. А працівники втрачають роботу і заробіток. Суспільні настрої починають змінюватися – проти путіна. Ніяких економічних важелів зупинити усі ці негативні наслідки введених санкцій і зубожіння населення ні путін, ні його уряд не мають, належних можливостей та ресурсів не існує.

Все зовсім скоро ситуація може набути для путіна загрозливих ознак. У такій ситуації населенню росії потрібна якась зрозуміла перемога. За рахунок кремлівських пропагандистів путін та його поплічники сподіваються заспокоїти людей – патріотичним поривом свого населення, яке повинно з радістю сприйняти перемогу путіна у війні з Україною. Але яку перемогу можуть показати населенню росії?

Багато хто звернув увагу на те, що протягом останніх тижнів росіян посилено накачують пропагандистськими штампами про необхідність застосування проти України ядерноі зброї. Можна не сумніватись, що переважна більшість населення росії підтримає це.

Чому виникла така необхідність?

Тільки тому, що не вдається зламати опір героїчних Збройних сил України, всього українського народу. А час іде! Населення від путіна чекає перемоги. А її все немає і немає. Саме тому можливість застосувати ядерну зброю проти України виглядає достатньо реалістично.

Але для того, щоб конкретно відповісти на питання, чи зважиться путін застосувати ядерну зброю проти України, треба спочатку з’ясувати деякі деталі.

Ще задовго до початку війни я неодноразово публічно висловлював своє припущення про те, що у путіна немає іншого виходу, щоб зберегти владу, як розпочати війну з Україною. Ці припущення про невідворотність війни обов’язково доповнювались ще одним важливим компонентом – початком Третьої світової війни – тобто глобальної ядерної катастрофи. Воно ґрунтувалось на тому, що рано чи пізно країни НАТО, і перш за все США, будуть втягнуті агресивними діями путіна у цю війну. І як результат – глобальна ядерна катастрофа та припинення життя на планеті. Але це моє припущення ґрунтувалось на застосуванні стратегічних ядерних можливостей США і росії. Зараз мова йде не про застосування стратегічних ядерних сил, а про тактичну ядерну зброю.

Тактична ядерна зброя – це ядерна зброя малої або невеликої потужності, не більше одної кілотонни. Ця ядерна зброя невеликої потужності (артилерійський заряд, ракета, міна та інші компоненти) і може застосовуватись для досягнення якихось тактичних успіхів – прорив глибоко ешелонованої оборони, знищення важливого опорного пункту (укріплення) або населеного пункту, тощо. Але – це ядерна зброя. При цьому, ця потужність може бути і збільшена або застосують декілька ядерних зарядів, і наслідки будуть катастрофічними.

Проблема полягає ще й у тому, що у разі застосування тактичної ядерної зброї – агресор, який її застосував – погодився на те, що він має на це право, і для нього немає ніяких обмежень.

Після першого застосування тактичної ядерної зброї ніщо не завадить агресору застосувати цю тактичну ядерну зброю безліч разів, або, якщо не буде досягнута мета її застосування – вжити стратегічну ядерну зброю. Можна, без перебільшення, припустити, що підрив тактичної ядерної зброї – це початок Третьої світової війни.

А тепер спробуймо відповісти на питання – чи зважиться путін застосувати ядерну зброю проти України? Якби мене запитали ще декілька днів тому, я б без вагань відповів: так, зважиться.

А зараз я вже не маю такої категоричної відповіді, більше того, вважаю, що це малоймовірно. Чому? Вже всі зрозуміли, що путін розуміє тільки силу. Таку силу Україна продемонструвала!

Знищення і потоплення флагмана чорноморського флоту росії гвардійського ракетного крейсера «москва» – хіба це не вагомий доказ сили і можливостей України? Цей героїчний подвиг Збройних сил України – був для путіна і військового керівництва росії повною несподіванкою і шоком! Такого сюрпризу від України вони не очікували!

Знищення «москви» зараз є найбільшою гарантією того, що путін, перш ніж віддати наказ застосувати проти України тактичну ядерну зброю, добре подумає: а чи не прилетить йому відповідь?

Як видно, Україна може здивувати не тільки путіна, а й увесь світ! Навіть населення росії в шоці від знищеного крейсера. Дивно, що мовчать, як в рот води набрали, матері, дружини, рідні і близькі півтисячного екіпажу крейсера. Навіть зараз бояться спитати у влади, а що з екіпажем?

Застосування ядерної зброї, навіть тактичної, – це найвідповідальніше рішення вищого військово-політичного керівництва країни. Ясно, що всі рішення приймає путін, але застосування ядерної зброї – це певна процедура, навіть в росії. І на кожному етапі цієї процедури відповідальні особи будуть думати і про свої сім’ї, і про своїх дітей, і про крейсер «москва». Тому, конкретно відповідаючи на поставлене питання, вважаю: ймовірність того, що путін застосує ядерну зброю проти України дуже невисока, майже – нульова.